Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempebølger treffer Vestlandet

Ferjene innstilt. Flere fjelloverganger stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Send dine værbilder til 2400@dagbladet.no eller som mms til 2400.

(Dagbladet.no): Sunnmøre kjenner uværet godt i ettermiddag med sterk vind og svært høy vannstand. Også Hordaland og Sogn og Fjordane blåser det godt.

Det er varslet høy flo, fra 60 til 75 cm over det vanlige. Kombinert med vestlig full storm gir dette svært høye bølger som slår inn mot land langs hele kysten mellom Sognefjorden og Ålesund.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel. Det innebærer at stormen, som kalles Sondre, kan utgjøre fare for liv og helse. Varselet oppdateres jevnlig her. I Ålesund er vannstanden er den høyeste siden 1993. Flere butikker melder om oversvømmelser og en rekke ferjer i Møre og Romsdal og Hordaland er innstilt, se oversikt her.

Den sterke vinden har også skapt store problemer i fjellet. Fjellovergangene fra øst til vest er stengt. Vegtrafikksentralen betegner situasjonen som uvanlig.

- Det er ikke ofte vi opplever at både Dovrefjell, Filefjell og Strynefjellet er stengt samtidig. Det er en del år siden sist vi så noe slikt, sier faggruppeleder Aud Fjæringby hos Statens vegvesen til NTB. Han anbefaler at folk holder seg unna fjellovergangene i dag.

•Sjekk veimeldingene her.

Vind på 30 m/sekund

HARDT VÆR: Vestlandet, særlig kysten i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har hardt vær i vente i dag. Bildet er fra en tidligere sterk storm ved Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane. Foto: Scanpix
HARDT VÆR: Vestlandet, særlig kysten i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har hardt vær i vente i dag. Bildet er fra en tidligere sterk storm ved Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane. Foto: Scanpix Vis mer

Storm Weather Center melder om storm, bølger, snø og fare for oversvømmelse fra Rogaland til Trøndelag. Vind opptil 30-31 meter per sekund langs kysten i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Lokalt kan det blåse enda kraftigere i korte perioder.

Stormen graver i tillegg opp stor sjø og det blir trolig 12-14 meter signifikant bølgehøyde vest for Stad. I Nordsjøen kan de høyeste bølgene bli over 25 meter høye, melder Storm via TV2s værside.

Ikke lurt å kjøre båt

- Vi kan ta Kristiansund som eksempel. Her vil vannstanden bli tre meter og 13 cm høyere enn normalt. Det høyeste som noen gang er målt her er tre meter og 25 cm over normalen, forteller Camilla Øvrebekk, vakthavende meteorolog hos Storm.

Dette er bare selve vannstanden, bølgene kommer i tillegg. Det blir verst i Sogn og Fjordane, og det er neppe lurt å begi seg ut på båttur.

- Jeg ville ikke reist ut til havs i dag, sier Øvrebekk.

Bergensområdet kan også vente seg regn- hagl- og snøbyger utover dagen. Det er dessuten utrygt for torden, opplyser Storm.

Meteorologisk institutt varsler hovedredningssentralene og Norges vassdrags- og energidirektorat om ekstremværet. Deretter spres varslet videre til Justisdepartementet, Fylkesmennene, politiet og kommunale etater for at de skal være i beredsskap.

Sjekk hvordan været blir der du bor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media