Kjempebøter for manglende selvangivelse

Den som glemmer å levere selvangivelsen risikerer en skyhøy bot. Høyesterett har åpnet for at tilleggsskatten nå skal bakes inn i en politibot

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dommen vil få en umiddelbar konsekvens for flere hundre anmeldte skattesaker fra 2001 og 2002. Sakene har vært lagt på vent inntil denne rettslige avklaringen, skriver Aftenposten.

Den tidligere løsningen med å gi både tilleggsskatt og bot til dem som somler med selvangivelsen, er ikke lov. Det er det samme som dobbel straff, ifølge Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Høyesteretts avgjørelse gjaldt en Oslo-mann som fikk bot med krav om å betale 81.000 kroner fordi han ikke hadde levert selvangivelsen for 2001. Politiet hadde tatt utgangspunkt i opplysninger fra Oslo ligningskontor som hadde skjønnslignet og fastsatt tilleggsskatten til 66.000. Dette ble lagt på toppen av en bot på 15.000 kroner.

Det var dissens i Høyesterett. Flertallet la vekt på at til tross for at ordningen for straff tidligere har vært todelt har lovgivernes ønske vært en samlet streng reaksjon.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer