Kjempebøter for ølsmugling

KRISTIANSAND (Dagbladet): Ikke prøv deg som ølsmugler: Fra 1. desember må du betale opptil 100 kroner i bot for hver ølboks du prøver å lure med deg over grensa!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du smugler 19 ølbokser (6,27 liter) må du betale ikke mindre enn 1900 kroner i forenklet forelegg. Det er den nye prisen for å smugle mellom seks og åtte liter alkoholholdig drikk til Norge.

I tillegg må du levere det du har over kvoten. Til forskjell fra før 1. desember får du nå beholde den tillatte kvoten.

Du får samme gebyr som for 19 ølbokser hvis du blir avslørt med fire liter 60 prosent brennevin.

Høykostland

Kilder i tollvesenet rister på hodet over de nye satsene. Man frykter sterke reaksjoner når det går opp for moderate ølsmuglere hvor mye de må betale. Spesielt er man engstelig for reaksjonene når tyske turister i søkklastede bobiler blir avslørt.

- Da går det nok opp for turistene at de er kommet til et høykostland, sier en tolltjenestemann.

Finansminister Gudmund Restad og hans medarbeidere i Finansdepartementet har laget nye regler som ikke lenger skiller mellom lettøl på 2,6 prosent og likører med 22 prosent alkoholstyrke. Alt regnes som «alkoholholdig drikk».

Enklere og dyrere

De nye reglene oppfordrer med andre ord til smugling av flasker med sterkest mulig innhold.

På den annen side har Restads disipler funnet ut at straffesatsen skal være nøyaktig den samme for 60 prosent brennevin som for flaskeftr med 22,1 prosent alkoholinnhold.

Ekspedisjonssjef Thorbjørn Gjølstad i Finans- og tolldepartementets skattelov- og avgiftsavdeling forklarer at de nye reglene er innført av praktiske grunner for å få en forenklet tollprosedyre.

- Nå man forenkler, så blir man samtidig mer firkantet. Det var en del av pakka at det skulle bli større utslag for et moderat kvantum i forhold til de gamle reglene, sier Gjølstad.

Kontrollsjef Per Emil Vikøren ved Agder tolldistrikt sier man foreløpig ikke har fått særlige reaksjoner på de utrolig høye straffesatsene for ølsmugling.

Sist helg ble passasjerene på en shoppingbuss til Danmark stoppet for kontroll. Tollerne beslagla flere brett dansk øl i tillegg til vin og brennevin. Til sammen ble det skrevet ut forelegg for nesten 30000 kroner.

I tillegg ble smuglergodset inndratt.