Vy-, tog- og busstrøbbel

- Kjempedårlig

Østfoldbanen står. Horder av pendlere sliter med å komme seg hjem.

TOGTRØBBEL: Passasjerer venter på taxi på Oslo S. Kraftig lyn og torden skaper togkaos på Østlandet. En rekke tog ble innstilt torsdag morgen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det vil ikke være nok alternativ transport til alle som skal hjem med Østfoldbanen i dag, skriver NRK.

Det er rett og slett manko på alternativ transport. At bussene som har fraktet passasjerer mellom Oslo S og Gardermoen nå kan omdisponeres, hjelper lite, for sjåførene har hviletidsbestemmelser de må ta hensyn til.

Og Østfoldbanen, som ifølge Vy frakter «noen tusen passasjerer hver dag», står på ubestemt tid, etter at en anleggsmaskin ødela en sporveksel i morges.

- I tillegg har været skapt strømproblemer, så det er en coctail av årsaker som skaper denne tristessen, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til Dagbladet.

På Oslo S har Dagbladet møtt frustrerte reisende i det reneste ettermiddagskaoset.

- Det er kjempedårlig! Det er ingen som vil det her, sier Alvin Stephan som pendler til Fredrikstad.

Passasjerenes rettigheter

Vy understreker at de stiller opp med det de kan, men det holder rett og slett ikke.

- Det er vanskelig å estimere hvor stor bussmangelen er, men behovet er større enn det vi klarer å dekke. Vi skulle gjerne hatt større kapasitet for å senke ventetida, blant annet. Bane Nor har ikke gitt oss noe estimat på når Østfoldbanen kan åpne igjen, sier Lundeby.

Pressesjefen i transportselskapet påpeker at de reisende har rettigheter.

- De som tar kontakt med oss og får godkjenning, gis rekvisisjon for taxi. Reisende som ikke oppnår kontakt med oss, men må ta taxi, kan sende oss kvittering i etterkant. Hvis taxituren er i henhold til våre transportvilkår, slik de er beskrevet på vår hjemmeside, så refunderer vi utgiftene, sier Lundeby.

Beklager

Kraftig tordenvær førte til innstilte tog på nesten alle toglinjer på store deler av Østlandet i dag. Flere titusen passasjerer måtte finne alternativ transport.

- Vi er nødt til å ta det opp med Bane Nor for å finne ut hva som har skjedd, og hvordan vi kan unngå at slike problemer oppstår i framtida. Vi må ha en mer robust jernbane enn det vi har i dag, sier kommunikasjonssjef Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet, til Aftenposten.

Direktoratet skal nå be om en redegjørelse fra Bane Nor, som har ansvaret for jernbaneinfrastrukturen.

- På vegne av alle som driver med jernbane, så vil jeg beklage dagens forsinkelser. Det har vært en vanskelig dag for veldig mange, sier Horrisland.

Kaos

I morgentimene var det totalt kaos i togtrafikken på Østlandet. Nær alle tog var innstilt, både hos Vy og Flytoget.

I Oslo var det en tid stans på alle T-banens linjer, noe som skapte store forsinkelser, skriver NTB.

På Oslo S ble det meldt om kaotiske forhold i morges. En utagerende mann skal ha gått til angrep på en Vy-ansatt og ble lagt i bakken av vektere. Fornærmede skal ha fått en finger i øyet.

Den kraftige nedbøren førte dessuten til store vannmengder og oversvømmelser en rekke steder.

Forsikringsselskapet Gjensidige hadde torsdag formiddag registrert 50 skader for til sammen rundt 2,5 millioner kroner.

Flest skader har det vært i Buskerud, Akershus og Østfold.

- Det er jevnt fordelt på lyn- og vannskader, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer