Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempeerstatning etter tomtesalg

Eldstesønnen overtok familiegården verdsatt til 550 000, men fikk 43,3 millioner da tomten ble ekspropriert. Nå må han punge ut til familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Denne saken er spesiell i at det er snakk om så betydelige beløp. Tidligere saker har handlet om langt lavere summer, sier Robert Neverdal, partner i advokatfirmaet Harris i Bergen, til Finansavisen.

Nylig ble det avsagt dom i en sak mellom søsken i Askøy kommune utenfor Bergen om fordeling av erstatning etter at familiegården, som eldstebror overtok i 2003, ble vedtatt ekspropriert.

Verdien på eiendommen gikk fra 550.000 til 43,3 millioner kroner, og striden har stått om småsøsknene har rett på deler av denne summen eller ei, skriver Finansavisen.

Dommen kommer frem til at det har de, men at de har krav på en mindre del enn de ønsker. Følgelig er ingen av partene erklært vinnere, og ingen oppgir overfor Finansavisen å føle seg som det heller.

Anke uavklart Neverdals klienter har ment at erstatningsbeløpet på 43,3 millioner kroner må fordeles helt likt mellom partene, men det er ikke retten enig i. Blant annet spiller begrepet «monaleg gevinst» inn. Dette nevnes i odelslovens paragraf 57, og mener altså at de øvrige søsknene skal få etteroppgjør dersom odelsbarn selger gården med en betydelig gevinst innen ti år etter at de har overtatt gården, skriver Finansavisen.

Retten har dermed kommet til at Jann Bertin Jensen skal få fradrag for et beløp som ikke hadde blitt ansett som betydelig, og som han følgelig kunne beholdt selv. Alle fradrag tatt i betraktning er det 33,6 millioner kroner som skal fordeles mellom partene.

Striden har stått mellom odelssønn Jensen på den ene siden, og hans lillesøster samt de fire barna til Jensens avdøde bror på den andre.

- Av de 43,5 millioner kronene som skulle vært delt, er litt over halvparten av dette som tilfaller begge søsknene, sier Gunnar Sætre, partner i advokatfirmaet Wesenberg, Komnæs & Sætre, som representerte Jann Bertin Jensen, til Finansavisen.

- Vi fikk stort sett medhold, men hva gjelder skjønnsdelen rundt hvor mye som skal holdes utenfor før erstatningen deles, mener vi at mine parter skulle hatt mer, mener Neverdal.

Ingen av partene har avgjort om de vil anke saken eller ikke.

Flere nyheter Ser boligrente på ett-tallet
Hyttebrødre bygger til gull i fjellheimen
- Rentene er kunstig lave, og blir i kjelleren enda en god stund