KATASTROFE-VARSEL? Ifølge japanske myter skal sildekongen være et tegn på at et jordskjelv er nært forestående. Foto: AFP
KATASTROFE-VARSEL? Ifølge japanske myter skal sildekongen være et tegn på at et jordskjelv er nært forestående. Foto: AFPVis mer

Kjempefisken skaper tsunami-frykt i Japan

Sildekongen skal være en bærer av dårlige nyheter, ifølge japanske myter. Nå har flere av den skylt på land.

CNN skriver at mange japanere nå er urolige for at det skal slå en tsunami inn mot landet.

Grunnen er at fiskere skal ha fått en såkalt sildekonge i garnet denne fredagen, noe som gjør at fangsten av fisken er oppe i sju i tallet i år. Flere skal også ha blitt funnet på stranden. Fisken, som kan bli hele elleve meter lang, er normalt sjelden å se.

I Japan skal myten ha det til at sildekongen trekker til land i forkant av jordskjelv ute i havet. Ifølge South Asia Morning Post skal minst et dusin av fisken ha skylt i land i forkant av tsunamien som rammet landet i 2011, da nesten 20 000 mennesker omkom.

Ifølge både South Asia Morning Post og CNN skal flere japanere ha uttrykt sin uro via sosiale medier.

- Trenger ikke være bekymret

Forskerne avfeier derimot at dette er et tegn på en kommende katastrofe.

- Det finnes ingen vitenskapelige bevis på at fisken viser seg når et jordskjelv er på vei. Men vi kan ikke utelukke det helt heller. Det kan være at det er den globale oppvarmingen som gjør at de trekker mot land, av grunner vi ikke helt vet, sier Kazua Saiba til CNN.

Hiroyuki Motomura, professor ved Universitetet i Kagoshima, forklarer overfor South China Morning Post:

- Jeg har rundt 20 av denne fisken i samlingen, så det er ikke en sjelden fisk. Men jeg tror de trekker mot vannoverflaten når de er i en dårlig helsetilstand, eller når vannstrømningene tilsier det, og det er derfor de ofte er døde når man finner dem, sier han.

- Myten om at det er en katastrofe på vei er veldig, veldig gammel, men det er ingen vitenskapelige bevis på det. Folk trenger nok ikke å være bekymret.

GIGANTISK: Her holder en gruppe mennesker en snaut seks meter lang sildekonge. Foto: AFP
GIGANTISK: Her holder en gruppe mennesker en snaut seks meter lang sildekonge. Foto: AFP Vis mer

Kjempefisk

Sildekongen er en langstrakt fisk som er sammentrykt fra sidene, og som kan bli opptil 270 kilo og over 11 meter lang. Kjempefisken har verken skjell, svømmeblære, gattfinne eller tenner.

Sildekongen, som er en fiskeart i gruppen båndfisker, har det vitenskapelige navnet Regalecus glesne, og ifølge Wikipedia kommer «glesne» av at fisken første gang ble beskrevet etter at to døde sildekonger drev i land på Glesvær utenfor Bergen.

Sildekongen lever på mellom 20 og 200 meters dyp, men kan også holde til så dypt som 1000 meter, og nettopp dette er årsaken til at man sjelden ser den.