Dinosaur

Kjempefunn i Frankrike

Forskere oppdaget enormt dinosaurlår.

LÅRBEIN: Dette enorme beinet skal ha tilhørt en sauropod, og regnes å være rundt 140 millioner år gammel. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix
LÅRBEIN: Dette enorme beinet skal ha tilhørt en sauropod, og regnes å være rundt 140 millioner år gammel. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB ScanpixVis mer

Et enormt dinosaurlår ble oppdaget av franske paleontologer denne uka. Lårbeinet var på to meter, og forskerne mener det har tilhørt en sauropod, populært kjent som «langhals».

Beinet ble funnet i Angeac-Charente, litt øst for Cognac, i sørvestlige Frankrike.

- Stor oppdagelse

Disse planteetende dinosaurene er kjent for sin lange hals og hale, og var utbredt for over 140 millioner år siden, på slutten av juraperioden.

- Dette er en stor oppdagelse, sier Ronan Allain, paleontolog ved det historiske nasjonalmuseet i Paris, til Reuters.

- Jeg ble spesielt overrasket over hvor godt lårbeinet var bevart. Disse dyra veide nok mellom 40 og 50 tonn, fortsetter han.

Jean-François Tournepiche, kurator ved museet, er svært entusiastisk over den nye oppdagelsen.

- Lårbeinet er enormt! Og i en eksepsjonell forfatning. Dette er veldig rørende, sier han til Le parisiene.

MIDDELHAVET: Et tyrkisk forskningsteam gjorde et funn på havets bunn som omtales som et «gjennombrudd» i undervannsarkeologien. Video: CNN Vis mer

Som bildekk

I fjor ble 170 millioner år gammelt dinosaurfotspor oppdaget på den skotske øya Isle of Skye. Fotsporene ble funnet i en leirete, grunn lagune og de fleste tilhørte sauropoder, eller «langhalser.»

Det som gjorde oppdagelsen ekstra spesiell var at fotsporene stammet fra epoken mellomjura. Svært få fossilfunn kan knyttes til akkurat denne epoken.

- Langhalsenes fotspor er omtrent like store som bildekk, mens kjøtteternes er på størrelse med en basketball, forklarte Steve Brusatte, paleontolog ved universitetet i Edinburgh, til The Telegraph den gangen.

Dette omtalte Dagbladet i april 2018.

- Tung som en elefant

På rundt samme tid ble det oppdaget en ny dinosaur i Egypt, kalt Mansourasaurus shahinae. Denne dinosauren er ifølge forskningsgruppa med paleontologen Hesham Sallam i spissen, en titanosaur, noe som betyr at den er i selskap med noen av de største dyra som noen gang har levd på jorda.

Den gigantiske skapning skal ha vært på størrelse med en buss, og like tung som en elefant. Planteeteren skal også ha vært utstyrt med lang nakke, omtalte Dagbladet i januar i fjor.

- Det var veldig spennende for mine studenter å finne bein etter bein, hvor hvert nytt bein hjalp til med å avsløre hvilken gigantisk dinosaur vi hadde funnet, sa Hesham Sallam til BBC den gangen.