Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjempeglad og lettet

- Det føles kjempegodt, og jeg er både glad og lettet. Men Giske hadde ikke noe annet valg, smiler den homofile presten Jens Torstein Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dagbladet.no møtte Olsen på hans nåværende arbeidsplass i Markus menighet i Oslo, hadde den homofile presten ennå ikke fått beskjeden fra kirkeminister Trond Giske om at han får bli prest i Majorstua menighet.

- Jeg har bare hørt det fra dere journalister, men det føles uansett kjempegodt. Det er hyggelig for meg som person, men også viktig for kirken, sier en tydelig lettet Jens Torstein Olsen til Dagbladet.no.

Større romslighet

- Avgjørelsen fra Giske viser at kirken er på vei mot større romslighet og åpenhet. Flere kan nok føle at det er trangt i kirka, og at de ikke blir godtatt der. Denne avgjørelsen kan gjøre at flere føler at det er plass til dem. Skal den norske kirke være en sann kirke, må den være åpen for alle, fortsetter Olsen.

Han ble ansatt som kapellan i Majorstua menighet for tre uker siden. Fire av sju medlemmer i Oslo bispedømmeråd stemte for Olsen. De tre som stemte mot, anket samtidig saken inn for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Eneste mulighet

- Jeg har ikke tatt noe for gitt, men antok at Giske ville ta denne avgjørelsen. Det var vel den eneste mulige avgjørelsen. Noe annet ville være å overkjøre kirkens egne organer, sier Olsen.

- Hva vil du si til dem som stemte mot deg og som er mot at du skal få være prest i Den norske kirke?

- Jeg ønsker vel ikke å si noe direkte til dem. Jeg skjønner og aksepterer at noen tenker annerledes om blant annet homofili. Det er ikke noe nytt at det er uenighet i kirken. Men det er viktig at vi samles under samme kirketak, ber til den samme gud og samles ved samme nattverdbord. Så får vi famle oss fram på veien så godt vi kan.

- Er du forberedt på at navnet ditt kan bli stående i historiebøkene etter dette?

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, men det kan vel tenkes. Det vil glede meg stort hvis jeg kan hjelpe andre. Jeg er både glad og ydmyk hvis det kan fungere slik.

Slitsomt

Stillingen som kapellan i Majorstua menighet er den første prestestilling Olsen har søkt siden 1988. Han arbeider i dag som menighetsforvalter i Markus menighet.

- Jeg bytter arbeidsplass i løpet av høsten en gang. Jeg gleder meg veldig til å komme til Majorstua menighet, og det føles godt å vite at de ønsker meg som prest.

- Du har ført en kamp i mange år. Har det vært tøft rent personlig?

- Det har i alle fall til tider vært slitsomt. Men jeg har følt at jeg har stått sammen med så mange andre, og at jeg har hatt all den støtte jeg har ønsket meg.

- Hvordan skal du feire seieren?

- Jeg har ikke planlagt noen feiring. Erling, samboeren min, er bortreist, og det samme er bikkja. Så det hadde vel blitt en stusslig feiring alene. Vi får helle feire senere.

- Men det skal bli fint å bli prest igjen, sier Jens Torstein Olsen.

SLITSOMT: - Det har til tider vært slitsomt, men jeg har følt at jeg har stått sammen med så mange andre, sier Jens Torstein Olsen.
POPULÆR: Journalister fra radio, TV og aviser sto i kø for å få snakke med Jens Torstein Olsen. Her er det TV2 som får sitt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media