Været i sommer:

Kjempehagl: - Aldri sett liknende

Flere centimeter store isklumper ga både store øyne og bulkede biler. - Uvanlig fenomen i Norge, sier meteorologen.

KJEMPEHAGL: Isklumpene var store nok til at de lagde bulker på flere av bilene på stedet. Foto: Privat
KJEMPEHAGL: Isklumpene var store nok til at de lagde bulker på flere av bilene på stedet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sol, skyfri himmel og... kjempehagl? Sommerværet kan by på så mangt, men det som slo til på Høgkjølen i Trøndelag kom likevel overraskende på dem som var på stedet.

- Det var rimelig heftig, sier Jon Olav Sørlund til Avisa Sør-Trøndelag, som først omtalte været som slo til forrige helg.

Hendelsen skjedde på Høgkjølen fjellcamp, en knapp times kjøring sør for Trondheim. Sørlund, som er innehaver av campingplassen, observerte haglværet gjennom kjøkkenvinduet. Han beskriver lyden av isklumpene mot platetaket som dundring.

EKSTREMVÆRET FRANK: Reporter Gunnar Hultgreen står midt i stormen og rapporterer siste nytt. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Forferdelig lyd

Til lokalavisa sier Sørlund at han betraktet situasjonen som tilnærma farlig. Han er glad ingen mennesker var ute, da det sto på.

Ifølge campingeieren var uværet svært lokalt. Likevel var det nok til å forårsake skade. Flere biler på stedet fikk bulker på taket og panseret, blant dem en relativt ny bil.

- Det kan bli spennende å høre taksten på den skaden. Å rette opp denne typen skader koster enormt med penger. Haglinga ga en helt forferdelig lyd, sier Sørlund til avisa.

SKADER: Isklumpene var store nok til at det ble skader på flere biler på stedet. Foto: Privat
SKADER: Isklumpene var store nok til at det ble skader på flere biler på stedet. Foto: Privat Vis mer

- Aldri sett liknende

Sissel Kaald ankom campingen en time etter at skura hadde gitt seg. Hun kan bekrefte at haglene var enorme.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Jeg tenkte at dette må jo dokumenteres, forteller hun til Dagbladet.

Hun tok bilde av isklumpene i hånda. Etterpå målte hun hånda og anslo at størrelsen var over fem centimeter.

Uvanlig fenomen

Statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane forteller til Dagbladet at hagl kan være typisk for norsk sommervær.

- Hagl vil forekomme når det er ganske varmt. Da får vi det vi kaller konveksjon, hvor instabil luft stiger opp og blir avkjølt. Lufta vil ikke da kunne holde på like mye fuktighet. For hver gang dråpen når toppen vil den fryse, mens den smelter litt på vei ned igjen, forteller Vågane.

FIKK UNNGJELDE: Deuceuninck-Quick Steps belgiske syklist Tim Declercq fikk gjennom av haglstromen som rammet hans del av feltet under torsdagens andre etappe i Critérium du Dauphiné. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det som er spesielt med hagl er at denne prosessen gjentas flere ganger. Jo flere ganger prosessen gjentas, jo større blir haglet. Prosessen kan sammenliknes med et pariserhjul, eller en snøball. Altså en prosess som går i runder, og som resulterer i at haglet får flere lag. Størrelsen på isklumpene kan også påvirkes av hvor høyt luften stiger.

- Hagl i så stor skala er et uvanlig fenomen her i Norge. Det er mer vanlig lenger sør, sier Vågane.

Hun legger til at fenomenet kan gjøre skade, spesielt på materielle gjenstander og muligens dyr.

- Når hagl inntreffer kan det være en idé å trekke inn. Det forekommer også spesielt i forbindelse med torden, som jo er vær man burde vise respekt for, avslutter Vågane.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer