Lofoten:

Kjempehaier merket: - Helt vanvittig

Havforsker jubler etter å ha merket tre brugder i helga.

STOR: For første gang har dette forskertemaet sett en brugde med sine egne øyne i Lofoten. Video: Havforskningsinstituttet / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et merketeam fra Havforskningsinstituttet har vært utenfor Lofoten og Vesterålen på jakt etter brugde, som er verdens nest største fisk. De har fått merket tre.

Målet til merketeamet fra Havforskningsinstituttet er å satellittmerke kjempehaien brugde, slik at forskerne kan finne ut mer om hvor den beveger seg.

HAI: En familie fra Lofoten ble vitne til noe spektakulært da de var på fisketur. Fotograf: Nina Sandsund. Video: Jonas Andersen Vis mer

- Fornøyde

Etter ei uke uten å merke kjempehaien fikk forskerne merket tre brugder denne helgen.

Merkeekspert og havforsker, Kenor Ferter, jubler etter de tre satellittmerkingene i helga.

- Det er helt vanvittig, og nå er vi veldig fornøyde, sier Ferter i en pressemelding.

UTROLIG: Brugde hai som hopper fanget på kamera av dykkere. Video: Instagram - @vanessasvinyasas og Fredrik Myhre fra WWF. Vis mer

Ikke enkelt

Ifølge Havforskningsinstituttet kan brugda bli inntil 11 meter lang, og kan veie flere tonn. Til tross for størrelsen, er det imidlertid ingen enkel jobb å få merket kjempehaien.

- Når vi observerer brugde, går vi sakte og forsiktig inntil den med båt. Vi må klare å komme helt nært uten å skremme haien, da vil den trekke ned i vannet og bli borte for oss. Vi bruker en tre meter lang metallstang, og plasserer et satellittmerke like nedenfor ryggfinnen, forteller Ferter i pressemeldingen.

Merkingen skjer på en måte som ikke skader brugda, presiserer de.

For de fleste er det å observere ei brugde noe man bare opplever én gang i livet. Ingen av de fire forskerne som er i Lofoten hadde sett brugde tidligere.

- Forventningene var ganske lave til å begynne med. Vi var klare over at dette er et «high risk, high reward»-prosjekt, forteller Ferter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer