Kjempejordskjelv i Stillehavet

Vulkanutbruddene ved Tonga etterfulgt av skjelv på 7,9. Men ikke fare for ødeleggende tsunami.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er gått ut et moderat tsunamivarsel fra varslingssenteret i Stillehavet etter et kjempeskjelv ved Tonga for en drøy time siden.

Skjelvet målte 7,9 på richter skala viser målingene hos det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Tsunamisenteret for Stillehavet fastslår at det ikke er fare for en ødeleggende tsunami mot Hawaii, men at noen av øyregionens kystområder kan oppleve uvanlige tidevannsforhold og sterke strømninger.

Tsunami-potensial
Skjelvet skjedde drøye 200 kilometer nordøst for øyen Nuku'alofa. Episenteret var omlag ti kilometer under havoverflaten. Skjelv av denne størrelsen har potensial til å utløse en ødeleggende tsunami, melder det amerikanske National Weather Service.

Først ved 14.30-tiden lokal tid på Hawaii, eller klokken 23.36 i kveld norsk tid, vil en eventuell tsunami ramme de aktuelle kystområdene.

Lo av varselet
Ikke alle tok tsunamitrusselen på alvor. Pesi Fonua fra Tonga forteller nyhetsbyrået AP at selve skjelvet varte i omlag 20 sekunder. Men han opplevde ingen skader.

- Folk er ute i gatene, og de ler av varselet, sier polititalsmann Niua Kama.

Store vulkanutbrudd
Øygruppa Tonga i Stillehavet har de siste dagene tatt del i et spektakulært syn, etter en rekke utbrudd fra undersjøiske vulkaner ved hovedøya Tongatapu.

Store mengder røyk, aske og damp står flere hundre meter til værs. Geologer estimerer at det er 36 vulkaner konsentrert i området ved vulkanøyene Hunga Tonga og Hunga Ha'apai, skriver AP.

Kan bli farlig
Dyre- og menneskelivet har så langt ikke blitt truet av de pågående utbruddene, opplyser myndighetene, men asken vil trolig tette til strandområdene på nærliggende øyer.

Om vulkanen øker i intensitet så kan følgene bli katastrofale, sier geokjemiker Simon Turner til The Times.