Bernardinelli-Bernstein:

Kjempekomet på vei mot solsystemet

Kometen Bernardinelli-Bernstein er den største noensinne som er observert. Om ti år vil den passere jorda.

TI ÅR UNNA: 21. januar 2031 vil denne kjempekometen passere jorda, anslår forskere. Illustrasjon: Spaceengine
TI ÅR UNNA: 21. januar 2031 vil denne kjempekometen passere jorda, anslår forskere. Illustrasjon: Spaceengine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med en estimert diameter på rundt 150 kilometer er Bernardinelli-Bernstein mange ganger så stor som en gjennomsnittlig komet. Den er dermed med stor sannsynlighet den største kometen som noensinne har vært observert gjennom et moderne teleskop, skriver National Geopgraphic.

- Dette er stort. Det er på størrelse med en asteroide eller små måner. Fra et forskningsperspektiv er dette helt klart interessant, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk romsenter, til Dagbladet.

Til sammenlikning var kometen 67P/Churyumov - Gerasimenko, som Den europeiske romfartsorganisasjonens (ESA) Rosetta gikk i bane rundt, omtrent 4 kilometer i diameter.

Nærmer seg solsystemet

Forskere antar at Bernardinelli-Bernstein for øyeblikket er ca. 19 astronomiske enheter (AE) unna jorda. Det vil si 19 ganger avstanden mellom sola og planeten vår. Da den først ble oppdaget, i 2014, var avstanden 29 AE. I løpet av det neste tiåret vil kometen komme nærmere og nærmere.

Da kjempekometen for første gang ble observert i 2014, ble det antatt at det var en dvergplanet. Først i juli i år, etter sju år med studier, kunne man fastslå at det var en komet - en massiv klump av snø, grus, is og stein.

Bernardinelli-Bernstein, eller komet C/2014 UN271, er oppkalt etter sine oppdagere, astronomen Gary Bernstein og doktorgradsstudent Pedro Bernardinelli ved University of Pennsylvania.

- Telefonen min sluttet ikke å ringe. Jeg forventet ikke en så stor mottakelse fra forskermiljøet, fortalte med-oppdager Bernardinelli til National Geographic.

NÆR KATASTROFE: Astronauter i en SpaceX rakett holder på å bli truffet av et objekt i verdensrommet 23. april 2021. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Ikke en trussel

I slutten av september kunne astronomen Bernstein publisere flere detaljer. Her kommer det fram at 21. januar 2031 vil Bernardinelli-Bernstein med stor sannsynlighet passerer jorda 10,97 astronomiske enheter unna, noe lenger enn avstanden mellom jorda og Saturn. Det betyr at mennesker ikke vil kunne se den med det blotte øyet.

- Den er langt unna, og vil ikke havne i kategorien jordnære objekter, beroliger Terje Wahl ved Norsk romsenter.

Den massive kometen går i en lang, avlang bane. Forrige gang den passerte jorda var det med en avstand på rundt 18 astronomiske enheter (AE). Det skjedde for 3,5 milloner år siden.

For øyeblikket er den på vei bort fra Oort-skyen, en enorm sky av støv og isklumper på størrelse med fjell. Det som skiller kometen fra omgivelsene er den glødende halen av gass og støv, som ofte kjennetegner himmellegemer i bevegelse.

- Kometer var veldig lenge noe vi ikke visste noe særlig om, da de avlange banene sjeldent gjør at de kommer nært nok jorda. Først da ESAs romsonde nådde kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i 2014, kunne man få klare svar på hva en komets kjerne består av, forteller Wahl.

Overvåker verdensrommet for trusler

Flere av verdens romfartsorganisasjoner jobber kontinuerlig med å overvåke potensielle trusler mot jorda.

- ESA og NASA har kontinuerlige program gående for å spore opp så mange farlige himmelobjekter som mulig. I dette arbeidet brukes både store teleskoper her på jorda, og delvis bruker man også romsonder med teleskoper. Vi har kommet ganske langt i å kartlegge disse objektene, sier Wahl.

Han er en av to norske delegater til styret i Space Safety-programmet, ESAs program for farer fra rommet.

- Heldigvis vil alle store objekter, de som kan utgjøre en eksistensiell trussel for jorda, unngå jorda - i hvert fall i de neste hundre åra, slår Whal fast.

Det jobbes også, fra flere hold, med å bestemme hvordan og hva som eventuelt skal gjøres dersom et himmellegeme truer jorda. NASA skal blant annet i 2022 krasje et romfartøy i et himmellegeme på størrelse med en egyptisk pyramide, for å få den til å endre retning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer