Bernardinelli-Bernstein:

Kjempekomet på vei mot solsystemet

Kometen Bernardinelli-Bernstein er den største noensinne som er observert. Om ti år vil den passere jorda.

TI ÅR UNNA: 21. januar 2031 vil denne kjempekometen passere jorda, anslår forskere. Illustrasjon: Spaceengine
TI ÅR UNNA: 21. januar 2031 vil denne kjempekometen passere jorda, anslår forskere. Illustrasjon: Spaceengine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med en estimert diameter på rundt 150 kilometer er Bernardinelli-Bernstein mange ganger så stor som en gjennomsnittlig komet. Den er dermed med stor sannsynlighet den største kometen som noensinne har vært observert gjennom et moderne teleskop, skriver National Geopgraphic.

- Dette er stort. Det er på størrelse med en asteroide eller små måner. Fra et forskningsperspektiv er dette helt klart interessant, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk romsenter, til Dagbladet.

Til sammenlikning var kometen 67P/Churyumov - Gerasimenko, som Den europeiske romfartsorganisasjonens (ESA) Rosetta gikk i bane rundt, omtrent 4 kilometer i diameter.

Nærmer seg solsystemet

Forskere antar at Bernardinelli-Bernstein for øyeblikket er ca. 19 astronomiske enheter (AE) unna jorda. Det vil si 19 ganger avstanden mellom sola og planeten vår. Da den først ble oppdaget, i 2014, var avstanden 29 AE. I løpet av det neste tiåret vil kometen komme nærmere og nærmere.

Da kjempekometen for første gang ble observert i 2014, ble det antatt at det var en dvergplanet. Først i juli i år, etter sju år med studier, kunne man fastslå at det var en komet - en massiv klump av snø, grus, is og stein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer