Kjempekunde truer med å bytte ut DnB NOR

Og forbundsleder Per Østvold krever banksjefens avgang, dersom renta ikke settes ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ettermiddag kalte næringsminister Sylvia Brustad (Ap) DnB NOR inn på teppet etter at banken satte opp renta. Hun krever en redegjørelse på rentepraksisen til Norges største bank.

Men massiv press har ennå ikke fått DnB NOR til å rikke seg en tomme.

Nå krever også det mektige fagforbundet Akademikerne at banken kutter renta. I går tok blant andre Juristforbundet kontakt med DnB NOR.

- Hvordan skal vi forklare for medlemmene våre at det er en fordel å ha en bankforbindelse gjennom oss som ikke gir dem markedets beste betingelser? Nå hadde DnB NOR alle muligheter til å annullere den varslede renteøkningen, men gjorde det ikke. Renta må ned, sier generalsekretær i Juristforbundet, Erik Graff.

Makt bak kravet

Fagforeningene tilknyttet Akademikerne kan sette betydelig makt bak kravet sitt. De 130 000 medlemmene i står for 30 prosent av utlånene til DnB NOR.

Erik Graff legger ikke skjul på at det på sikt kan være aktuelt å se på andre bankforbindelser enn DnB NOR for Juristforbundet.

- Er det arrogant av banken å ikke følge rentekuttet fra Norges Bank?

- Nå har vi hatt en mailutveksling, så får de neste ukene vise om det er arroganse eller om de endrer seg, sier Graff.

PRESSET ØKER: Både menigmann og fagforbund ytrer misnøye med at banksjef Rune Bjerke DnB NOR ikke kutter renta. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PRESSET ØKER: Både menigmann og fagforbund ytrer misnøye med at banksjef Rune Bjerke DnB NOR ikke kutter renta. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Kast Rune Bjerke

Akademikerne er ikke eneste fagforbund som rasler med sablene.

Forbundsleder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund utfordrer sin egen regjering.

- Hvis de ikke får Bjerke til å sette ned renta, får de heller kaste ham. Jeg mener denne saken er av så vital betydning for vårt lands økonomi at regjeringen bør bruke de virkemidlene de har, sier Østvold til VG. 

Per Østvold sitter i SVs sentralstyre.

- Jeg tror 90 prosent av befolkningen vil forstå at regjeringen bruker maktmidler for å få Bjerke og DnB NOR til å forstå, sier Østvold.

- Må drive forsvarlig

Informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR skjønner at fagforeningene er opptatt av renta, men kan ikke si når banken vil gi etter.

- Så langt har ikke markedsrenta tatt opp i seg rentekuttet til Norges Bank. Vi er nødt til å drive forsvarlig hvis vi skal låne ut penger. Det eneste jeg kan si er at vi vil sette ned renta så raskt vi ser at markedsrenta stabiliserer seg, sier Rasmussen til Dagbladet.

Kjempekunde truer med å bytte ut DnB NOR

Samtidig som noen kunder presser DnB NOR, velger andre å bytte bank. Nordea, som har senket renta, har merket økt pågang av nye kunder de siste dagene.

- Kundebehandlerne rapporter om økt pågang av nye kunder sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea.