Kjempekupp på kunstmesse

Den frekke kunsttyven klarte å stikke av med fem malerier til en verdi av 26 millioner kroner fra kunstmessa i Stockholm i natt. Tyven forsvant rett foran øynene på vaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyveriet ble oppdaget rundt klokka 01.30 i natt. En eller flere tyver hadde åpnet et glassmonter som inneholdt maleriet «Utsikt over Alost» av den flamske maleren Jan Brughel den eldre.

- Maleriet er verdt 25 millioner kroner, sier den bestjålne kunsthandleren Verner Åmell til det svenske nyhetsbyrået TT.

Åmell mener at tyven gikk målbevisst etter maleriet, men rasket også med seg fire andre malerier.

- De andre maleriene hang ved siden av, og ble trolig stjålet mer tilfeldig. Alle maleriene er ganske små, sier han.

Hundesøk

Siste gang maleriene ble observert på veggen, var ved 22-tida i går kveld, da vekterne på messen gikk en inspeksjonsrunde. Ved 01.30-tida så de en person i entreen. Han klarte å stikke fra vekterne.

Politiet har brukt hunder for å lete etter gjerningsmannen, men har foreløpig ikke pågrepet noen.

- Han har løpt mot Älvsjö stadion, sier Tommy Jansson ved Söderortspolitiet.

Stadionet ligger tre minutter unna kunstutstillingen. Der forsvinner alle spor.

Politiet veit ikke om gjerningsmannen hadde gjemt seg inne på messeområdet, eller om han har kommet seg inn etter stengetid.

Ikke alarm

«Utsikt over Alost» var inne i et glassmonter, og i tillegg montert inne i en kasse. Maleriene ble montert ut av rammene sine.

- Dette er en proff jobb. Det normale ville vært å skjære dem ut, sier kunsthandleren Åmell.

De andre maleriene som forsvant var Anders Zorns akvarell «I sorg», et oljemaleri av Bruno Liljefors, et havsmotiv av Marcus Larsson og et motiv fra Mexico av Aksell Gallen-Kallela. Hver av dem har en verdi på mellom 95 000 og 350 000 kroner.

Det er utstillerne selv som bestemmer om maleriene skal sikres med alarm. Det var ikke gjort med 25-millioner-kroners-bildet.

Her er messens hjemmeside

STJÅLET: «Utsikt over Alost» av dem flamske maleren Jan Brughel den eldre er verdt 25 millioner kroner. I natt ble det stjålet.
STJÅLET: Motiv fra Mexico av Aksell Gallen-Kallela.
STJÅLET: Anders Zorns akvarell «I sorg».
STJÅLET: «Hare i vinterlandskap» av Bruno Liljefors.
STJÅLET: Havsmotiv av Markus Larsson.