Kjempeløft for Oljefondet

De siste ukene har verdien på Oljefondet økt med flere hundre milliarder kroner.  

Finansminister Siv Jensen kan glede seg over en god utvikling i Oljefondet. Foto: Are Haram
Finansminister Siv Jensen kan glede seg over en god utvikling i Oljefondet. Foto: Are HaramVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Gjennom det meste av høsten har kroneverdien av Oljefondet ligget flere hundre milliarder kroner bak skjema. I statsbudsjettet for 2017 har finansminister Siv Jensen basert seg på at fondet ved kommende årsslutt ville være verdt 7.420 milliarder kroner.

Så sent som 4. november var verdien, ifølge Finansavisen, bare 7.083 milliarder kroner. I går vaket verdien like over 7.500 milliarder kroner. I løpet av 45 dager er verdien dermed opp 420 milliarder kroner.

Pluss 12 milliarder

For Jensen betyr dette løftet at det er langt lettere å holde seg til ambisjonen om å nøye seg med 3,0 prosent av fondet til bruk over statsbudsjettet.

Hadde verdien blitt værende under 7.100 milliarder kroner, slik det så ut til for kort tid siden, ville det alene gitt mer enn 12 milliarder kroner mindre til statsbudsjettet, skriver Finansavisen.

Alternativt ville oljepengebruken, målt ved handlingsregelen, steget til 3,2-3,3 prosent. I så fall ville 2017 blitt det mest ekspansive budsjettåret siden finanskrisen.

Trump-effekt

De viktigste utviklingstrekkene den siste tiden har vært et markant børsløft og en klar styrking av dollarkursen. Ifølge Finansavisen har dette vært tydelig etter den overraskende Trump-seieren i det amerikanske presidentvalget.

Andre økonominyheter:
Trygve Hegnar: - Vi blir rundlurt
2017: Så mye kan boligprisene stige i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger