- Kjempemonument i Israel er eldre enn pyramidene

Har vært en gåte for arkeologene i årevis.

STORT: Oldtidsmonumentet befinner seg ca. 13 km nordvest for Genesaretsjøen. Foto: GOOGLE EARTH
STORT: Oldtidsmonumentet befinner seg ca. 13 km nordvest for Genesaretsjøen. Foto: GOOGLE EARTHVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer har i årevis undret seg over hva et svært byggverk fra oldtida, som ligger i Israel i nærheten av Genesaretsjøen, kan være men nå mener doktorgradsstudent Ido Wachtel ved Det hebraiske universitet i Jerusalem å ha svaret, skriver Live Science.

Ifølge Wachtel er den 150 meter lange, 20 meter brede og 7 meter høye halvmåneformede steinhaugen et monument datert til mellom 3050 og 2650 f.Kr. Stemmer det, er monumentet eldre enn både de egyptiske pyramidene, Det gamle testamente og muligens Stonehenge i England.

- Ikke mur Wachtel har slått fast monumentets alder ved å studere leirkardeler gravd ut på stedet. Tidligere har enkelte forskere trodd byggverket er rester av en mur - men dette stemmer dårlig med at ingen oldtidsby ligger i umiddelbar nærhet.

- Det kan være et framskutt landemerke i det naturlige landskapet, som tjener til å markere eierskap til og autoritet over naturressurser for et lokalt landsby- eller gjeterfolk, skriver han i en presentasjon av funnene.

Halvmåneformen kan forklares ut fra at den var symbolet for en mesopotamsk gud som het Sin. I tillegg ligger oldtidsbyen Bet Yerah (Månegudens hus) en dagsmarsj unna - for langt til at steinhaugen kan utgjøre et effektivt forsvar, men den kan i stedet ha tjent som grensemarkør.

Wachtel anslår tida det tok å bygge monumentet til mellom 35 000 og 50 000 arbeidsdager. Det betyr at 200 arbeidere ville ha brukt over fem måneder på oppgaven - en krevende oppgave for en kultur avhengig av å pleie avlingene sine.

Flere hauger Til daglig blir steinhaugen vanligvis benevnt ved sitt arabiske navn, Rujum en-Nabi Shua'ayb, og noen ganger som Jetro-haugen, etter den drusiske profeten - og Moses' svigerfar - Jetro, en viktig religiøs skikkelse i området.

Også andre urgamle steinbyggverk er funnet i samme område. En gigantisk haug på 60 000 tonn er funnet på bunnen av Genesaretsjøen, mens den såkalte Rujum el-Hiri - som har fire sirkler med en steinhaug i midten - er funnet et stykke lenger øst, på den israelskokkuperte delen av Golanhøydene.

Forskeren Mike Freikman, også han fra Det hebraiske universitet i Jerusalem, tror sistnevnte byggverk kan være flere hundre år eldre enn Jetro-haugen.