- Kjempemonument i Israel er eldre enn pyramidene

Har vært en gåte for arkeologene i årevis.

STORT: Oldtidsmonumentet befinner seg ca. 13 km nordvest for Genesaretsjøen. Foto: GOOGLE EARTH
STORT: Oldtidsmonumentet befinner seg ca. 13 km nordvest for Genesaretsjøen. Foto: GOOGLE EARTH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arkeologer har i årevis undret seg over hva et svært byggverk fra oldtida, som ligger i Israel i nærheten av Genesaretsjøen, kan være men nå mener doktorgradsstudent Ido Wachtel ved Det hebraiske universitet i Jerusalem å ha svaret, skriver Live Science.

Ifølge Wachtel er den 150 meter lange, 20 meter brede og 7 meter høye halvmåneformede steinhaugen et monument datert til mellom 3050 og 2650 f.Kr. Stemmer det, er monumentet eldre enn både de egyptiske pyramidene, Det gamle testamente og muligens Stonehenge i England.

- Ikke mur Wachtel har slått fast monumentets alder ved å studere leirkardeler gravd ut på stedet. Tidligere har enkelte forskere trodd byggverket er rester av en mur - men dette stemmer dårlig med at ingen oldtidsby ligger i umiddelbar nærhet.

- Det kan være et framskutt landemerke i det naturlige landskapet, som tjener til å markere eierskap til og autoritet over naturressurser for et lokalt landsby- eller gjeterfolk, skriver han i en presentasjon av funnene.

Halvmåneformen kan forklares ut fra at den var symbolet for en mesopotamsk gud som het Sin. I tillegg ligger oldtidsbyen Bet Yerah (Månegudens hus) en dagsmarsj unna - for langt til at steinhaugen kan utgjøre et effektivt forsvar, men den kan i stedet ha tjent som grensemarkør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer