Kjempen slåss for æren

BERLIN (Dagbladet): Mens Helmut Kohl (69) kjemper for æren, venter flere av hans tidligere nærmeste medarbeidere på å bli innkalt til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mistanken mot dem gjelder ikke småpenger, men bestikkelser i flere hundre millioner kroners-klassen.

De anonyme giverne som Kohl nekter å oppgi navnene på, finnes ikke andre steder enn i eks-kanslerens eget hode, mener stadig flere tyske journalister som forsøker å holde orden på korrupsjonsskandalen i det kristelig-demokratiske partiet.

Denne pengegaloppen går raskere og raskere. Nye millioner dukker opp hver time.

Beveget Kohl

- Jeg kjemper ikke lenger for embeter eller posisjoner, men for min ære, slik jeg oppfatter den. Dette sa en beveget Kohl under en tale i Hamburg handelskammer i går kveld. Etter at han har brutt med partiet han ledet i 25 år, bruker Kohl nå andre fora i sin kamp.

- Jeg holder mitt ord, understreket Kohl. Han gjentok at han ikke kommer til å bøye seg for ultimatumet om å oppgi navnene på dem han så langt har innrømmet at han har mottatt to millioner mark (over åtte millioner kroner) i gaver fra.

Men siden ingen av de anonyme giverne ennå har meldt seg, tror de færreste at de eksisterer.

Revisorene som gransker CDUs pengetransaksjoner og som i går la fram sin første rapport, har derimot funnet et mønster som tyder på at vaskingen av svarte penger var satt i system under Kohl.

CDU-leder og regjeringssjef i delstaten Saarland, Peter Müller, krever at Kohl trekker seg som medlem av den tyske forbundsdagen. Flere CDU-ledere truer med politianmeldelse og erstatningssak mot eks-kansleren, som blir anklaget for å ha ført partiet i politisk og økonomisk ruin.

Tre hovedkilder

Kohls nettverk av svarte konti blir forklart med tre hovedkilder:

  • Bestikkelser fra den franske oljegiganten Elf Aquitaine.
  • Rester etter den såkalte Flick-formuen.
  • Hemmelige formuer som CDUs søsterparti i det tidligere DDR satt med.

Etter begjæring fra statsadvokaten i Genhve vil tysk politi avhøre Kohls tidligere stabssjef Friedrich Bohl, eks-samferdselsminister Günther Krause og minst fem- seks andre ledende skikkelser i det kristelig-demokratiske partiet.

De er mistenkt for å ha tatt imot 50 millioner mark (210 millioner kroner) i bestikkelser da Elf kjøpte det tidligere østtyske oljemonopolet Minols anlegg i byen Leuna i 1992, melder tyske medier.

Nøkkelmannen i denne smøringen var forretningsmannen Dieter Holzer, som sluset bestikkelsene via stråfirmaer i Liechtenstein og Sveits.

Forsvunnet

Sju ringpermer med dokumenter om Leuna-handelen er sporløst forsvunnet fra kanslerkontorene i Bonn og Berlin. Det har vært lett etter dem i ukevis. Også harddiskene i datamaskiner skal være manipulert for å slette spor.

Under gjennomgang av kassabøker som politiet har beslaglagt hos Kohls tidligere skatterådgiver Horst Weyrauch, er det funnet ni millioner mark (38 millioner kroner) som CDU-ledelsen ikke kan gjøre rede for.

Disse summene har kommet til partiet i perioden 1989- 93, og kan helt eller delvis stamme fra Leuna-handelen.

I CDU-avdelingen i delstaten Hessen er det dukket opp nye millioner i tillegg til de 14,5 som partiledere allerede hadde innrømmet at de hadde smuglet til Tyskland fra hemmelige konti i Sveits. Disse pengene stammer fra rester av formuen som industrimagnaten Friedrich Karl Flick brukte til å bestikke tyske kristelig-demokrater og liberale partier i 1980-årene.

KJEMPER VIDERE: - Jeg kjemper for min ære, sa Kohl i går på et møte i Hamburg.