JOBBER MOT KLOKKA: I New Zealand kjemper de mot klokka. Det er dårlig vær på vei mot Området hvor lasteskipet Rena er gått på grunn. Foto: REUTERS/Svitzer/Handout
JOBBER MOT KLOKKA: I New Zealand kjemper de mot klokka. Det er dårlig vær på vei mot Området hvor lasteskipet Rena er gått på grunn. Foto: REUTERS/Svitzer/HandoutVis mer

Kjemper en desperat kamp

En uværsfront er på vei inn over området der bergingsmannskap prøver å tømme lasteskipet Rena for olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til onsdag forrige uke gikk konteinerskipet «Rena» på et rev i Bay of Plenty, omkring 22 kilometer fra byen Tauranga i New Zealand. Myndighetene fryktet tidlig at skipet skulle brekke. Nå har skipet ligget der i 12 dager.

Lenge satte et uvær fart på utslippene og skapte store problemer for bergingsmannskaper.

En talsmann for New Zealands kystdirektorat sa i går at det er viktig å starte arbeidet med å tømme lasteskipet «Rena» for olje før været blir verre, og før det ødelagte skipet går i oppløsning og synker.

Tiden renner ut Nå kan det se ut som om tiden begynner å renne ut for skipet som seiler under liberisk flagg. Det er nemlig dårlig vær på vei, igjen. Noe som kan skape store problemer for bergingsmannskapet melder TVNZ.

SKADET SKIP: Bergningsmannskapet jobber for å redde naturen fra følgende av oljen som renner ut fra «Rena», etter at det gikk på grunn i Bay of Plenty utenfor New Zealand. Foto: MARITIME NEW ZEALAND
SKADET SKIP: Bergningsmannskapet jobber for å redde naturen fra følgende av oljen som renner ut fra «Rena», etter at det gikk på grunn i Bay of Plenty utenfor New Zealand. Foto: MARITIME NEW ZEALAND Vis mer

Skipet har allerede sluppet ut over 350 tonn giftig drivstoff rent ut i havet og mange av de hundrevis av containerne skiper frakter på har falt ut i vannet.

Bergingsmannskapet har også tilført flere pumper til å sette fart på prosessen med å pumpe ut oljen som er tjukk som peanøttsmør melder Reuters.

Arbeidet går sakte Større bølger og sterkere vind kan få flere containere til falle av, og mer giftig olje til å renne ut i vannet. Så langt har bare 70 tonn blitt tappet ut av «Rena», og 1300 tonn gjenstår.

- Skipet er veldig dårlig. Hun er brukken, hun er på knærne. Det vil trolig bli mer olje som lekker av fartøyer om været blir dårlig, sa Matt Watson fra bergingsmannskapet til Radio New Zealand ifølge Reuters.

Tre scenarioer Nå er racet i gang for å få oljen av skipet. Akkurat nå er forholdene perfekte for å tappe skipet for olje. Men arbeidet går sakte og værmeldingen sier vindene skal øke til en styrke på 60 killometer i timen, med fire meter høye bølger.

NATURKATASTROFE: Så langt har 1300 fugler mistet livet av oljeutslippene fra «Rena». Foto: Bradley Ambrose
NATURKATASTROFE: Så langt har 1300 fugler mistet livet av oljeutslippene fra «Rena». Foto: Bradley Ambrose Vis mer

Nå må man forberede seg på at bakdelen av skipet skal brekke av. Ifølge videoen fra TVNZ er det ikke et spørsmål om mer olje vil renne ut i havet, men når. Før det er det tre ting som kan skje med «Rena», ifølge videoen fra TVNZ:

1. Skipet kan bli liggende hvor det er på revet.
2. Skipet kan falle ut på dypere vann.
3. Skipet kan flyte, og da må man vurdere å transportere skipet til et sted hvor det er enklere å berge det.

Katastrofale følger Så langt har oljen truffet ca. 60 kilometer med kyst, som er populær blant surfere og fiskere. Nesten 1300 fugler har blitt drept i hva som blir sett på som en av de største naturkatastrofene i New Zealand på flere tiår.

Skipets kaptein og styrmann, begge fra Filippinene, skal møte i rette på onsdag. De anklages for å ha operert det 47320 tonn tunge skipet på en uansvarlig måte.

STORT SKIP: Det store skipet er 236 meter langt og veier 47320 tonn. Foto: AP photo/New Zealand Herald, Alan Gibson
STORT SKIP: Det store skipet er 236 meter langt og veier 47320 tonn. Foto: AP photo/New Zealand Herald, Alan Gibson Vis mer
FALLER AV: Flere av de mange hundre containerne som skipet frakter har falt av. De fleste flyter rundt i havet. Foto: Scanpix
FALLER AV: Flere av de mange hundre containerne som skipet frakter har falt av. De fleste flyter rundt i havet. Foto: Scanpix Vis mer