Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjemper en kamp om å skaffe mat og vann til 100 mennesker

Kriminelle bander herjer i tyfonrammede Tacloban på Filippinene.

VED GODT MOT:  Norske Erlend Johannesen (30) driver barnehjemmet Streetlight i den tyfonrammede byen Tacloban på Filippinene. I dag har han og flere andre bygget et midlertidig husvære i parken til senteret, der 100 mennesker nå bor. Foto: Privat
VED GODT MOT: Norske Erlend Johannesen (30) driver barnehjemmet Streetlight i den tyfonrammede byen Tacloban på Filippinene. I dag har han og flere andre bygget et midlertidig husvære i parken til senteret, der 100 mennesker nå bor. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det klart at nordmannen Erlend Johannesen og folkene på barnehjemmet Streetlight, som han driver i byen Tacloban, overlevde en av historiens verste tyfoner. «Vi trenger hjelp. Det er døde folk overalt», meldte 30-åringen via sin Facebook-side i går.

I dag har Johannesen og de andre på barnehjemmet bygget opp et husvære i parken til senteret.

«Hei alle sammen! Vi begynner naa aa bli godt organisert paa streetlight.. Kjempe en kamp fra dag til dag med aa skaffe vann og mat til neste 100 mennesker.. Men saa langt har vi klart det..», skriver han i kveld.

Bander herjer Trønderen Robert Hoven driver Streetlight sammen med kameraten. I kveld har han også chattet med Johannesen via internett.

- De har det etter forholdene bra. De har lite vann og mat, men kan heller ikke oppbevare mye vann fordi det er så mange bander i området. Myndighetene skal eller har erklært unntakstilstand på grunn av kaoset, sier Hoven.

Hundre personer bor nå på Streetlights område. Dette inkluderer de 30 gatebarna som bor der til vanlig, i tillegg til familier fra slummen som har mistet sine bopeler.

- Erlend virker ved godt mot. Nå jobber han med å få familien sin (kone og to små barn, journ.anm) ut av område på grunn av sikkerhetssituasjonen og faren for at epidemier skal spre seg, sier Hoven.

Får pappa på besøk I morgen tidlig drar Johannesens pappa til det tyfonherjede området for å hjelpe sønnen sin i Tacloban. I tillegg har Hoven og personene bak Streetlife satt i gang en innsamlingsaksjon for å skaffe til veie nødhjelp, i tillegg til å bygge opp igjen det ødelagte senteret.

ENORME ØDELEGGELSER:  Rundt 220.000 innbyggere i den filippinske byen Tacloban kjemper nå for å finne nok mat, vann og tak over hodet. Men det handler også om å ikke hamstre for mye. Da kommer kriminelle bander og stjeler lagrene. - Folk er desperate, sier Robert Hoven, som driver senteret med vennen Erlend Johannesen. Foto: Dennis M. Sabangan / Epa / Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Rundt 220.000 innbyggere i den filippinske byen Tacloban kjemper nå for å finne nok mat, vann og tak over hodet. Men det handler også om å ikke hamstre for mye. Da kommer kriminelle bander og stjeler lagrene. - Folk er desperate, sier Robert Hoven, som driver senteret med vennen Erlend Johannesen. Foto: Dennis M. Sabangan / Epa / Scanpix Vis mer

- Vi merker et stort engasjement og interesse fra folk, men på grunn av at det er helg, har vi ikke oversikt over hvor mye som er kommet inn. Vi trenger uansett mye penger. I første omgang er det ren nødhjelp, før vi senere kan bygge opp senteret, sier Hoven.

Norge gir 20 millioner Tidligere i dag ble det klart at Norge vil gi 20 millioner kroner i umiddelbar humanitær bistand til Filippinene, opplyste utenriksminister Børge Brende. Norge kommer også til yte ytterligere bistand når det foreligger en bedre oversikt over behovene, sier Brende i en pressemelding.

Tre norske veteraner reiser også til Filippinene for å hjelpe.

I SJOKK:  Overlevende går rundt i tyfon-ruinene og leter etter eiendeler og vann, etter at Filippinene i helga opplevde en av historiens aller verste tyfoner. Byen Tacloban er så godt som fullstendig ødelagt, ifølge vitner. Hundretusener av mennesker er nå uten husvære. Foto: Aaron Favila / Ap / Scanpix
I SJOKK: Overlevende går rundt i tyfon-ruinene og leter etter eiendeler og vann, etter at Filippinene i helga opplevde en av historiens aller verste tyfoner. Byen Tacloban er så godt som fullstendig ødelagt, ifølge vitner. Hundretusener av mennesker er nå uten husvære. Foto: Aaron Favila / Ap / Scanpix Vis mer