Kjemper for å bli trodd

LILLESTRØM (Dagbladet): Drapssiktede Per Kristian Orderud og Lars Grønnerød kjemper begge for sin troverdighet - og skylder på hverandre i striden om drapsvåpenet. Troverdighetskampen kan stå om en dom på opptil 21 års fengsel for trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er umulig at alle de fire siktede snakker sant, slo advokat Cato Schiøtz fast overfor Dagbladet seint i går kveld.

Schiøtz forsvarer Per Kristian Orderud i trippeldrapssaken.

- Han (Grønnerød - red.anm.) har avgitt en forklaring som ikke stemmer med Per Kristian og Veronica Orderuds. Enten snakker Grønnerød sant - eller så legger han skylda på min klient og hans kone, sier Schiøtz til Dagbladet.

Benektet

I Nedre Romerike forhørsrett i går ettermiddag benektet Per Kristian Orderud (45) på det sterkeste at han har fått et våpen av Grønnerød (41). Grønnerød er en nær venn av Kristin Kirkemo, halvsøsteren til Per Kristian Orderuds kone, Veronica.

Dette er - ifølge advokatene Cato Schiøtz og Frode Sulland - politiets grunnlag for begjæring av fire ukers varetektsfengsling av gardbrukerekteparet:

  • Grønnerøds forklaring om at han ga det angivelige drapsvåpenet til odelssønnen.
  • Motivet skal være økonomisk. Per Kristian Orderud vil arve sine foreldre og sin søster.
  • Verken Per Kristian eller Veronica Orderud har alibi - foruten fra hverandre - drapsnatta.

Skylder på andre

I går skrev Dagbladet om forklaringen til Lars Grønnerød, en av de fire som nå er siktet i trippeldrapssaken. Grønnerød sa i politiavhør at han ga Per Kristian Orderud en pistol kaliber 38, i bytte mot en pistol kaliber 22.

Dermed legger Grønnerød skylda på odelsgutten fra Sørumsand i Akershus, mens Grønnerød fra Snarøya i Bærum mener Orderud ikke snakker sant.

- Per Kristian Orderud har ikke hatt et våpen mellom hendene siden militæret, hevder Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz. Han innrømmer at Per Kristian Orderuds kone er den eneste som gir ham alibi for drapsnatta.

Nekter skyld

Seint i går kveld var Orderuds kone, Veronica (27), ferdig med sin rettsforklaring. Politiet vil begjære fire ukers varetektsfengsling også av henne.

Både Per Kristian Orderuds advokat, Cato Schiøtz, og advokat Frode Sulland, som forsvarer Veronica, hevder overfor Dagbladet at ekteparet forklarte seg identisk i forhørsretten.

- Jeg tror ikke aktoratet klarte å slå en bresje i våre klienters forklaringer, sier Sulland og Schiøtz.

Politiet holder kortene tett inntil brystet. Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt vil ikke kommentere hva som ble sagt bak lukkede dører. Kjennelsen i varetektsfengslingen av ekteparet Orderud kommer tidligst i kveld, etter prosedyrene, som starter klokka 15.

Alle de fire siktede nekter all skyld.