<strong> - UD JOBBER MED SAKEN NÅ:</strong>  Norske myndigheter jobber nå med spørsmålet om hjelp til den nroske kvinnen og barnet i Australia. Men hun kan ikke få beskyttelse i den norske ambassaden dersom hun er under straffeforfølging, opplyser UDs pressevakt. Foto: Privat.
- UD JOBBER MED SAKEN NÅ: Norske myndigheter jobber nå med spørsmålet om hjelp til den nroske kvinnen og barnet i Australia. Men hun kan ikke få beskyttelse i den norske ambassaden dersom hun er under straffeforfølging, opplyser UDs pressevakt. Foto: Privat. Vis mer

Kjemper for å flykte til Norge i helgen

Kvinne og barn kan få norsk pass etter 11 år på rømmen. Men får ikke beskyttelse på ambassaden i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kripos og Utenriksdepartementet bekreftet torsdag at den norske kvinnen og hennes barn som har vært på rømmen i 11 år fra amerikanske myndigheter og fra barnets amerikanske far, som bor i Norge, kan få norske pass eller norske nødpapirer for å komme seg ut av Australia og til Norge.

- Kripos og myndighetene har bekreftet at det ikke ligger noen sperre på norske ID-papirer til de to.

- Jeg har også vært i kontakt med den norske ambassaden i Australias hovedstad flere ganger torsdag, og vårt håp er at både far, barn og mor kan reise ut av Australia allerede denne helgen, sier kvinnens norske advokat Tord Jordet til Dagbladet.

- Jobber med saken nå Utenriksdepartementet bekrefter i morges norsk tid - som er ved arbeidsukas slutt i Australias hovedstad Canberra (åtte timer foran) - at de «jobber med saken nå».

- Vi kan bekrefte at det jobbes med saken nå i forhold til den hjelpen kvinnen har bedt. Vi kan også bekrefte på generelt grunnlag at norske statsborgere ikke kan få beskyttelse i norske ambassader i utlandet hvis utgangspunktet er at de er under straffeforfølging.

-  Slik beskyttelse kan bare gis hvis det dreier seg om liv og helse. Samme prinsipp gjelder for utenlandske ambassader i Norge og deres statsborgere, sier pressevakt i UD, Veslemøy Salvesen, til Dagbladet.

Av personvernmessige hensyn svarer hun ikke på direkte spørsmål om kvinnen og barnet nå har fått norske ID-papirer

- Bisarr situasjon Australske medier betegner situasjonen rundt den dramatiske gjenforeningen mellom far, mor og barn som «bisarr». Faren har vært aktiv i australske medier i flere år for å etterlyse de to.

Kvinnen har de siste døgnene vært på flukt sammen med mannen hun har flyktet fra på den andre siden av jordkloden et drøyt tiår.

Et nabotips fra Sydneys villastrøk førte til at faren fant de to ved svømmebassenget i en hage under full tv-dekning tidligere i uka. Der skal mor og datter ha flyttet inn en drøy uke i forkant av den tv-sendte «oppsporingen», som skjedde uten håndgemeng.

Fengsel i USA Etter samlivsbrudd forsvant mor og det ett år gamle barnet fra California i 2002, og har siden vært etterlyst internasjonalt av amerikansk politi og av Haag-kommisjonen mot barnebortføring.

Kvinnen risikerer å bli satt i fengsel og bli skilt fra barnet dersom hun sendes tilbake til USA.

Frasier seg foreldrerett Derfor har hun nå gått i «kompaniskap» med barnefaren hun har gjemt seg for i 11 år.

- Far og mor vil nå bo hvert sitt sted i Norge med mulighet for begge til å ha kontakt med barnet. Det aller siste torsdag er at far har frasagt seg den fulle og hele foreldreretten slik at barnet skal bo sammen med mor.

- Og han har trukket alle politianmeldelser for barnebortføring, slik at det ikke skal bli noe hinder for å slippe ut fra Australia, sier advokat Tord Jordet.

Men det er likevel skjær i sjøen som verken norske myndigheter eller barnefaren kan manøvrere unna.

Kan stoppes på flyplassen Dersom australske myndigheter har noe usnakket med den norske kvinnen etter at hun har oppholdt seg ulovlig i landet under minst tre falske identiteter, kan hun bli stoppet på flyplassen.

<strong> FANT MOR OG BARN:</strong>  Etter 11 år med søk fant faren sitt barn og sin norske eks i en hage i Australia. Foto: Privat
FANT MOR OG BARN: Etter 11 år med søk fant faren sitt barn og sin norske eks i en hage i Australia. Foto: Privat Vis mer

- Og vi må sjekke om det foreligger noen aktiv ettersøkning av henne der de må mellomlande for å komme seg til Norge, sier Jordet.

Ifølge australske medier med inngående kunnskap om den årelange saken, er mor og barn fortsatt registrert som «savnet» av den australske familieretten.

Og det amerikanske føderale politiet FBI har fortsatt saken registrert som «pågående etterforskning».

- For mye å prate om Mor og barn var fortsatt formelt på flukt fra australske myndigheter da Dagbladet snakket med kvinnen og mannen natt til fredag lokal tid. De var i samme bil på «ukjent» sted.

- Jeg tror det er vanskelig for noen å sette seg inn i den situasjonen jeg er i. Jeg har levd i eksil i nesten elleve år, og nå er vi i ingenmannsland, på alle måter. Kall det «på rømmen» eller hva som helst. Det blir nesten for mye å prate om, sa kvinnen til Dagbladet.

 

<strong>  FÅR PASS:</strong>  - Jeg har fått bekreftet at det ikke er noen innlagte sperrer mot at kvinnen og barnet kan få norsk pass eller norske ID-papirer, sier kvinnens norske advokat Tord Jordet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
FÅR PASS: - Jeg har fått bekreftet at det ikke er noen innlagte sperrer mot at kvinnen og barnet kan få norsk pass eller norske ID-papirer, sier kvinnens norske advokat Tord Jordet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer