Kjemper for å redde boligområde

- Tror vi slipper å evakuere, sier politiet om Konnerud-brann. Ekstrem brannfare i hele Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et 50-talls mannskap fra brannvesenet og Sivilforsvaret har kjempet i hele natt fra å berge det store boligområdet Konnerud ved Drammen fra skogbrannen som startet i går.  Ved 04.30-tiden var et politihelikopter i lufta for å kartlegge omfanget av brannen.

Konnerud-brannen er den største av flere titalls registerte skogbranner sør for Nordland denne helgen.

Bare i de to politidistriktene Søndre Buskerud og Østfold har det vært 31 meldte branner fra seint fredag kveld til i natt.

Her kan du sjekke skogbrannfaren i ditt distrikt. Det blinker rødt og høyeste faresignal over hele Sør-Norge. De første regnbygene er ikke ventet for midt i uka.

Men det må en skikkelig rotbløyte til før den ekstreme brannfaren er over. Og det kan være lenge til.

Sjekk været her for de nærmeste dagene.

- Tror vi slipper evakuering

- Det er vind i brannområdet på Konnerud, men ifølge brannvesenet er det fortsatt grunn til å regne med at vi slipper evakuering fra boligområdet.

 EKSPLOSIVT:  Store mannskaper jobbet i går kveld og i nattfor å skjerme boligområdet Konnerud fra den kraftige skogbrannen. Slokkingsarbeidet vil pågå et par døgn til. Foto: HEIKO JUNGE, Scanpix.
EKSPLOSIVT: Store mannskaper jobbet i går kveld og i nattfor å skjerme boligområdet Konnerud fra den kraftige skogbrannen. Slokkingsarbeidet vil pågå et par døgn til. Foto: HEIKO JUNGE, Scanpix. Vis mer

- Uansett vil slokkingen pågå et døgn eller to til, sier operasjonsleder Ann-Sofi Larsen i Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.no i 05-tiden.

Brannhelikopteret fra Torp måtte ta pause i natt fordi kraftig røyk gjorde arbeidsforholdene vanskelige fra lufta og fordi helikoptermannskapet måtte hvile etter en dramatisk helg.

En halv meter ned i bakken

Politiet vet ikke noe sikkert om hva som utløste brannen på Konnerud.

- Men det er åpenbart at flere av brannene i vårt distrikt i helgen skyldes folks uforsiktige omgang med ild, sier operasjonsleder Ann-Sofi Larsen.

Det kan også hennes kollega på den andre siden av Oslofjorden, Bjørn Paulsen i Østfold politidistrikt bekrefte etter å ha sett over opplysningene i natt om de mange brannene.

- I Våler brant 10 mål skog ned, og alle indikasjoner tyder på at det var bål eller grilling som startet flammene. Brannen ved Ringdalsfjorden ble utløst av en engangsgrill.

- Det hjelper ikke å bruke disse engangsgrillene helt ute i vannkanten så lenge bunnen under er knusktørr. Denne helgen har brannmannskapene funnet fyr i bakken en halv meter under engangsgriller og grassoverflaten, sier operasjonsleder Paulsen til Dagbladet.no.

Kjemper for å redde boligområde

Sigarettsneip
En av brannene i Østfold, ved Bakke på riksvei 22 ved svenskegrensa, ble trolig startet av en sigarettsneip noen har kastet ut av bilvinduet.

Det er meldt nedbør i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland i løpet av mandagen, og skogbrannfaren vil dermed avta noe i disse områdene.

- På Østlandet er det først meldt om noe nedbør i midten av uka, men man må ha en rotbløyte før skogbrannfaren virkelig minker, sier meteorolog Vibeke Thyness til NTB.

Vakthavende brannsjef Rolf Nordberg i Oslo brann- og redningsetat mener brannfaren på Østlandet ikke tas på alvor, skriver NRK.

- Folk flest er veldig flinke, men veldig mange er det ikke. For eksempel er det svært mange som legger uslokkede griller i søppelkassene.

FARLIG IDYLL: Bruk av engangsgrill på dette idylliske stedet i Ringdalsfjorden i innseilingen til Halden utløste denne skogbrannen - på tross av at grillen ble brukt helt nede ved vannkanten.
BRANNSTIFTER: Engangsgriller har utløst et par av de store skogbrannene i Østfold i helgen. De varme grillene antenner knusktører bakken, og det er registrert glør en halvmeter under grasset.
KNUSKTØRT: Brannhelikopteret fra Torp har hatt en travel helg - her i aksjon på Konenrud over den største brannen på Østlandet.