Kjemper for byens rykte

PIKEVILLE (Dagbladet): «Generøse, snille og solide.» Slik beskrives innbyggerne i Pikeville - byen som oppfostret ungdomsgjengen som er tiltalt for drap på familien Lillelid. Som i de fleste amerikanske småbyer er byens ungdommer mest opptatt av å ragge rundt på «stripa» i bilene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men den dystre drapssaken med de seks ungdommene fra byen har brutt idyllen i Pikeville, som kalles «vennskapsbyen til Twin Peaks».

Larry Webster, advokat og spaltist i lokalavisa Appalachian News-Express, tror småbyens protestantiske fundamentalisme og store sosiale forskjeller bidro til å sende ungdomsgjengen inn i okkultisme og ut på veiene - til et tilfeldig møte med Lillelid-familien. Det endte i en massakre.

- Pikeville har ingen middelklasse. Her er du enten millionær eller på trygd, sier Webster.

Den sære tragedien har på nytt ført dette lokalsamfunnet til topps i de nasjonale nyhetssendingene. Det driver borgermester og advokat Steven Combs (38) til fortvilelse.

- Pikeville er nummer tjue på lista over de hundre beste stedene å bo og oppdra barn i USA. Men hver gang vi har gjenreist vårt rykte, skjer noe tragisk som fanger nasjonens oppmerksomhet, og som får oss til å virke tåpelige, sier Combs.

Men også han er bekymret over de store forskjellene i byen.

- Barna går på samme skole, og da kan det oppstå spenninger, sier han.

Biler og damer

- Ragging, helt klart, svarer politimester James Justice (48) når vi spør hva som er ungdommenes viktigste fritidssyssel i denne gruve- og bankbyen.

- De kjører opp og ned forbi The Landmark Inn, der dere bor, sier han.

19-årige Brian Tackett sitter bak rattet i en ganske ny, svart pickup. Dette er hans andre bil. Sin første pickup kjøpte han da han fikk lappen som 16-åring. I passasjersetet denne lørdagskvelden sitter kompisen Bradley White (23).

Brian sier at ungdommene ikke bare kjører fram og tilbake. De parkerer også, side om side, og prater med hverandre gjennom bilvinduene. Brian har parkert bortenfor bensinstasjonen ved siden av Dewayne Johnsons Ford med lave dekk og terninger i frontruta.

- Er dette møteplassen? spør vi.

- Her og ved Burger King borti gata. Noen stiller seg også opp ved McDonald's, forteller Brian.

Når klokka blir elleve, drar de ned til kino-bygget som har ti kinosaler, og sirkler rundt der inntil alle har fått skyss.

Bradley bekrefter at vitsen er å «finne en dame som vil ha skyss».

Borgermester Combs innrømmer at ungdommen i Pikeville har for lite å ta seg til. Både byen og næringslivet forsøker å bøte på dette, og de har satt i gang bygging av en skateboard-park.

20-åringen Jason Deskins eier og driver platebutikken «Sound Advice» i sentrum. Han vil helst ikke snakke om gjengen til Natasha.

- Hold meg utenfor, sier han og forteller at det er lite etterspørsel etter den hardeste satanist-musikken. Men sjokkrockerne Marilyn Manson selger bra.

Ledd ut

Pikeville har 7000 innbyggere. 130 av dem er praktiserende advokater i et rettsapparat som er en storby verdig. Men kriminaliteten er lav. Advokatene blir millionærer på utallige eiendomstvister, erstatningssaker etter arbeidsulykker og skilsmisseoppgjør. Folk som krangler i Pikeville, går til retten.

Lett oppgitt husker borgermester Combs at han møtte rungende latter da han skulle i retten samme dag som en mann møtte opp i akuttmottaket på Pikevilles store sykehus med en kjøttøks stående i skallen.

- «Ser ikke jeg ut som selveste 13. april, så vet ikke jeg,» sa mannen. De andre advokatene i saken gjorde narr av meg, forteller borgermester Combs, som måtte tåle å bli omtalt som «borgermester i vennskapsbyen til Twin Peaks».

Og så var det den ene av byens to FBI-agenter som ble tatt for å ha drept en kvinnelig tyster som han hadde kjærlighetsforhold til.

- Han er den eneste FBI-agenten som er tatt for noe slikt, og han måtte selvsagt komme herfra hvor vi har hele to agenter, sier borgermesteren.

Han er hyggelig og forekommende, men helst skulle ha sett at Dagbladet var kommet for å skrive om noe annet enn den livsfarlige satanist-gruppen fra Pikeville. Gruppa som den 6. april i fjor vendte ryggen til småbyen og dro på drapsturné.

Husbråk

Politimester James Justice forteller at husbråk og slåssing i hjemmet utgjør en stor del av arbeidsbyrden for politiet i Pikeville.

- Vi har lite alvorlig kriminalitet, sier han.

- Liv er billig i denne byen, sier derimot advokat Larry Webster.

- Hvert år mister vi 10- 11 unge menn i arbeidsulykker i gruvene. Det er mye å si om sikkerhetsbestemmelsene på disse arbeidsplassene, men slik har det vært fra gammelt av. Alle ventet å miste nære slektninger i ulykker i gruvene. Og det er mange skytevåpen blant folk, føyer han til.

I kirka

Gatene i Pikeville er like stille en søndag morgen som en januarsøndag i Lillesand. Folk er i kirkene.

- Pikeville ligger i Bibelbeltet, sier borgermester Combs.

- Protestantistisk fundamentalisme, svarer Larry Webster på spørsmål om hvilken religiøs retning som dominerer i distriktet.

Han tror intoleransen i dette miljøet kommer til å spille en viktig rolle når forsvarerne skal forsøke å hindre at ungdommene som er tiltalt for drapene på Vidar, Delphina og Tabitha Lillelid, blir dømt til døden.
Borgermester Steven Combs