Kjemper for bygda

I en hemmelig rapport har Forsvaret foreslått å legge ned hjørnesteinbedriften. Nå kjemper folket på nettet for å bevare bygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjerkvik er et tettsted i Narvik kommune i Nordland med knappe to tusen innbyggere. Stedet ligger innerst i Ofotfjorden og er et trafikk-knutepunkt for Nord-Norge. Hele stedet er bygget opp rundt aktiviteter i Forsvaret.

I et hemmelig innspill til en stortingsproposisjon som er lagt frem fra Forsvaret er den ene hjørnesteinsbedriften foreslått lagt ned. Bygda står i fare for å miste 250 arbeidsplasser. Nå tar aksjonsgruppa "Folkeaksjon mot Forsvarsrasering" alle midler i bruk for å stanse forslaget.

På kort tid har de samlet hundrevis av underskrifter på nettstedet, opprop.no, et nettsted drevet av Dagbladet.no der ulike grupper selv kan lage underskriftslister. De krever intet mindre enn forsvarssjef Sigurd Frisvolds avgang dersom forslaget blir gjennomført. Rapporten er et makkverk med faktiske feil, mener de.

- Vi har fått rapporten av folk i Forsvaret som mener dette må komme offentligheten for øre, sier aksjonsleder Anne Lene Lie til Dagbladet.no.

Hun forteller at det er to store forsvarsaktiviteter i Bjerkvik. Bjerkvik Tekniske Verksted og Forsyningslager Nord-Norge. Disse ligger vegg i vegg. Likevel har førstnevnte fått topp score på beliggenhet, transport, forsyning, logistikk og nærhet til kunder. Samtidig har nabobedriften, forsyningslageret, fått stryk på de samme punktene.

Det er den gigantiske enheten Forsvarets Logistikkorganisasjon, FLO, som har utarbeidet rapporten.

- Dette er ikke unikt for Bjerkvik, men gjelder mange steder. Men det ser ut til at de andre er flinkere til å holde denne prosessen internt i Forsvaret, sier administrerende direktør i FLO, Erik Hernes, til Dagbladet.no. Han sier han ikke kan kommentere innholdet i rapporten siden den fortsatt er hemmeligstemplet.

Led tap under krigen

Tettstedet Bjerkvik var åsted for blodige kamper under andre verdenskrig. Natten til 13. mai 1940 foretok de allierte sin første landgangsoperasjon. Det var første fase i gjenerobringen av Narvik. Først ble tettstedet bombardert av britiske krigsskip i en time. Så stormet franske soldater i land fra flere ulike båter. Militært fremstilles dette ofte som en bellykkes operasjon. Men for sivilbefolkningen i Bjerkvik var det en sorgens dag. Fjorten sivile ble drept. Mange skadet. Tettstedet ble jevnet med jorden. Tyskerne klarte å trekke seg tilbake uten større tap. Troppene som skulle omringe Bjerkvik fra landsiden, nådde nemlig ikke frem i tide.

(Kilde: Norgeslexi.com)

- Hvordan skal lokalbefolkningen få kommet frem med sitt syn når behandlingen er unntatt offentlighet?

- Dette er vanlig prosedyre i staten. Det er utredet diverse muligheter. Lageret i Breivik blir vurdert på samme måte som andre tilsvarende installasjoner. Hvorfor kan ikke debatten først gå internt i Forsvaret? Stortinget vil behandle saken i løpet av året, deretter skal dette utredes videre neste år, sier Hernes.

Han legger til at han synes det gjøres en 'utmerket jobb' i Breivik. Samtidig er hans organisasjon med 6500 ansatte pålagt å redusere med 1400 ansatte. Samtlige av de i faresonen har allerede fått et brev som varsler om overtallighet i posten. De risikerer å bli oppsagt.

- De fleste synspunkter er på bordet allerede. Representanter for de ansatte har vært med i prosessen hele veien, sier han til Dagbladet.no.

Trenger omorganisering

Selv aksjonsgruppa innrømmer at det er behov for omorganisering i Forsvaret.

- Det vi reagerer på er måten det blir gjort på. Vi kan ikke akseptere en beslutning basert på feil og løgn, sier Lien.

Dessuten mener hun det er en enorm sløsning med penger dersom splitter nye bygg og fasiliteter må legges ned til fordel for nybygg andre steder i landet. Fremtidens trusselbildet ligger langs kysten, mener de.

<B>TETTE BÅND: </B>Hele Bjerkvik er bygget opp rundt aktiviteter i Forsvaret.<br>Foto: SCANPIX