Kjemper for erstatning

BÆRUM/ODAL: Sønnene deres havnet i fyllearresten uten legetilsyn. Verken Leif Kristian Eid (21) eller Kristian Lensebakken (19) overlevde. Nå kjemper de pårørende for erstatning - og menneskeverd på cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk en ubehagelig følelse da han ikke svarte på telefonen. Det gjorde han alltid.

12. september 1999 satt Wenche Eid hjemme på Rykkinn og ventet på sønnen Leif Kristian. Han kom aldri hjem. Sønnen døde i arresten i Sandvika samme morgen.

Grøsset

Ekteparet Eid grøsset da de hørte nyheten fra Hamar 16. februar i år: En 19-åring var funnet død etter tre nattetimer på cella.

- Jeg snakket med sønnen min på telefon kvelden før. Presten kom morgenen etter. «Er det no me'n Kristian?» spurte jeg. «Kan vi gå inn?» spurte presten. Da raste livet sammen, sier Steinar Lensebakken.

Familiene Eid og Lensebakken tar til orde for et nettverk som fanger opp pårørende i dagene etter dødsfall på glattcella.

- Apparatet som håndterer, går ikke på skinner. Jeg synes synd på dem som ikke orker å kjempe, sier Steinar Lensebakken.

- Det hadde vært godt å få en henvendelse fra andre pårørende, sier ekteparet Wenche og Einar Eid.

Var utafor

Ingen av guttene kunne gjøre rede for seg da de ble hentet av politiet. Leif Kristian hadde store mengder narkotiske virkestoffer i blodet, Kristian var ruset på alkohol og piller.

- Guttene satte seg selv i en ruset tilstand. Forstår dere folk som mener at fyllearrestanter overvåkes bedre enn gamle på sykehjem?

- Ja, men husk at politiet fratar andre muligheten for å hjelpe når de arresterer folk.

Hvis en privatperson hadde gått fra Leif Kristian i enerom uten å skaffe ham hjelp, hadde han risikert seks år bak murene. Når statens representanter gjør det, er det liksom OK, sier Einar Eid.

Sefo har henlagt begge dødsfallene. Riksadvokaten opprettholdt henleggelsen i Bærum, etter å ha fastslått at «politimesteren i Asker og Bærum bes gjennomgå saken i et lærings- og instruksperspektiv». Lensebakken-saken ligger nå hos Riksadvokaten.

Til søksmål

- Jeg er innstilt på sivilt søksmål. Det kan bli tøft økonomisk, men per i dag tror jeg det skal gå, sier Steinar Lensebakken. Han har anmeldt politiet for uaktsomt drap.

Foreldrene til Leif Kristian Eid har saksøkt staten og vaktsjefen som avslo legehjelp til sønnen, for til sammen 400000 kroner.

- Vi regner med å tape hundretusener hvis vi ikke vinner saken. Men det er Leif Kristian verd, vi skylder ham å prøve. Vi bråker ikke for å få hevn eller penger, men for at folk skal få legetilsyn når de kastes i fyllearrest, sier ekteparet Eid.

Videoovervåking

Politidirektoratets arbeidsgruppe foreslår videoovervåking av alle celler, obligatorisk legetilsyn ved innsettelse og uavhengige tilsynsråd for politiarrestene - en ordning Sivilombudsmannen har etterlyst siden 1997. Da Kristian Lensebakken døde i vinter, hadde ingenting skjedd.

- Hvordan er livet nå?

- Livet mitt er ødelagt, sånn sett burde jeg kanskje ha erstatning. Men det viktigste er at noen ikke gjorde jobben sin, og det skal fram, sier Steinar Lensebakken.

Ekteparet Eid sier dette om sønnens død:

- Vi kommer gjennom det, men aldri over det.

Krever endring: - Vi vil ta systemet, selv om det kan koste oss hundretusener, sier Wenche og Einar Eid. I høst går de i retten mot staten og vaktsjefen som sa nei til legehjelp for sønnen.