Kjemper for et fortsatt liv i USA

Få dager før norske Kari Rein (42) igjen må møte i retten, slår naboer ring rundt kvinnen som USAs myndigheter vil utvise. I helga lagde de støttekonsert for henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WILLIAMS, Oregon (Dagbladet): - Dette er svært rørende, sier Kari.

Musikerne Kat Del Rio og Windsong var bare to av flere folk- og bluegrassartister i Oregon som i helga stilte opp for å støtte Karis familie moralsk og økonomisk. Innbyggerne i den lille, alternative bygda Williams strømmet til samfunnshuset for å gi sin støtte til familien, som i over 15 år har bodd her.

Ingen terrortrussel

- Vi vil ikke sitte og se på at myndighetene kan splitte en familie for et 12 år gammelt lovbrudd hun for lengst har sonet. Kari er et flott menneske som har gitt mye til vårt lille samfunn, og vi vil ha henne her, sier Michelle Scherer, som sammen med sin mann tok initiativet til konserten.

- Hun er offer for de nye og vanvittige immigrasjonslovene som dette landet innførte etter terrorangrepene i 2001, sier hun.

- Det er en skam at de må gå gjennom dette, og i verste fall bryte opp en familie, sier Craig Rasmussen.

- Hun er absolutt ikke en terrortrussel mot dette landet, legger Christina Strelova til.

Kari Rein og familien har tatt opp et stort lån fra venner og familie for å betale kausjonen på 15000 dollar, over 100000 kroner. Advokaten som jobber for Rein i retten, og som nå også forsøker å få guvernøren i Oregon til å benåde Rein, skal dessuten ha et honorar på minst 26000 dollar.

Dermed er husbyggeplanene til familien på det lille økologiske gårdsbruket, hvor de livnærer seg av produksjon av medisinske urter, jakt og fangst, lagt på is. De må fortsette å bo i to vogner, som de har holdt til i i årevis.

- Planen var å begynne å bygge huset til våren. Det er nå helt i det blå. Vi har brukt opp alle pengene vi hadde spart, sier Kari Rein.

Vil bli i Oregon

Husdrømmen var natt til i går norsk tid glemt da flere hundre ga sin støtte til familien. Rein ble blank i øynene da hun tenkte på hva hun og familien skulle ha gjort uten hjelp til drift av gården, barnepass, middagshjelp og annen hjelp mens hun satt fengslet.

- Jeg er så takknemlig at det er vanskelig å finne ord. Det har vært en enormt tøff og vanskelig tid for meg og min familie, og jeg takker dere alle av hele mitt hjerte.

Saken har fått stor oppmerksomhet i media i staten Oregon. Kari håper hennes sak kan hjelpe andre i en liknende situasjon.

- Det blir mange istykkerrevne familier hvis dette skal fortsette, sier hun.

Kari Rein skal torsdag, dagen etter 16-årsdagen for parets bryllup i Sogndal, møte til en ny rettshøring. Både Kari, familien og alle vennene er optimistiske, men tar ikke noe på forskudd.

- Etter all støtten og kjærligheten føler jeg at Williams er mitt hjem mer enn noen gang.

STØTTEN VARMER: Det tentes nytt håp hos norske Kari Rein (i midten) og hennes amerikanske ektemann James Jungwirth (t.h.) da de natt til i går ble beæret med en støttekonsert til inntekt for hennes anke mot immigrasjonsmyndighetene i USA.