Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper for folkets tillit

Det var kø utenfor rettslokalet i London i natt. Snart kommer statminister Tony Blair for å vitne. Se hva han må svare for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blairs Watergate Statminister Tony Blair kjemper en hard kamp om folkets tillit når han nå vitner om omstendighetene rundt våpenekspert David Kellys død.

Dr. Kelly ble funnet død 18. juli - etter at han var blitt avslørt som kilden bak den betente BBC-saken, hvor det kom for en dag at den britiske regjeringen overdrev i sine rapporter om Iraks masseødeleggelsesvåpen.

Dokumenter frigitt den seneste tiden setter ikke Blair og hans regjering i et heldig lys. Her blir det sterkt antydet at Blair selv ga ordre om å sprite opp dokumentene om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Det skal også ha vært Blairs nærmeste rådgivere som satte i gang kampanjen for å sverte våpeneksperten etter hans død. Disse temaene blir helt sentrale i dagens avhør.

Heftige protester

Blair ble møtt med heftige protester fra rundt 100 demonstranter da han i dag ankom for å vitne.

Under første del av utspørringen forklarte Blair at han sist høst var ukjent med at tjenestemenn i etterretningstjenesten mente rapporten overdrev faren fra Irak, melder BBC Online.

- På det tidspunkt var ikke strategien å bruke dokumentasjonen som umiddelbar begrunnelse for krig, sa Blair med en dreven politikers evne til å holde to utganger åpne samtidig.

- Måtte sette fokus

Blair forklarte at de droppet den opprinnelige rapporten om Irak og tre andre lands våpenprogrammer i mars i fjor, fordi det ville skape for mye røre å publisere den på det tidspunktet. I september besluttet han imidlertid å gå ut med rapporten - fordi «det begynte å haste». Etter å ha diskutert saken med USAs president George W. Bush, var de blitt enige om at de nå trengte «å sette fokus på Irak-spørsmålet, legge en strategi, og komme i gang.»

Og avhøret fortsetter. På BBC News Online kan du følge med på avhøret.

- Ny Watergate?

Og Blair skal få svette for å gjenvinne folkets tillit. Ferske meningsmålinger viser at folks tiltro til Blair og regjeringens Irak-politikk smuldrer opp. To av tre mener Kelly-høringen beviser at Blair har ført folket bak lyset.

Det trekkes også paralleller til Watergate-skandalen, og det spekuleres nå i om denne saken blir Blairs siste som Storbritannias statsminister.

Dette er blant spørsmålene Blair svare for:

Ga Blair ordre om å sprite opp saksdokumentene?

Hvem la strategien for å offentliggjøre dr. David Kelly?

Hvordan ble dr. Kelly behandlet etter at han sto frem som kilden?

Inneholdt rapporten bevis om overhengende trussel fra Irak?

FAKTA

Kelly-saken
24. SEPTEMBER 2002: Tony Blair legger fram rapporter som hevder at Irak kan avfyre masseødeleggelses-våpen i løpet av 45 minutter.

29. MAI: BBC siterer en anonym kilde på at regjeringen selv satte inn «45-minutterspåstanden» i rapporten.

15. JULI: Navnet til våpenekspert David Kelly blir lekket ut av departementet som BBCs kilde til programmet.

18. JULI: Kelly blir funnet død etter å ha tatt sitt eget liv.

Tony Blair skal torsdag vitne for kommisjonen som gransker Kelly-saken.

Watergate-skandalen
Det ble begått innbrudd i demokratenes hovedkvarter Watergate i Washington D.C. i juni 1972. Innbryterne ble tatt på fersk gjerning.

Dette førte til en rekke avsløringer om spionasje rundt demokratenes opplegg før valget i 1972. Republikanerne, med president Nixon i spissen, sto bak.

Nixon trakk seg som president 8. august 1974, og flere av hans medarbeidere fikk fengselsstraffer.

Journalistene Carl Bernstein og Bob Woodward i Washington Post sto for avsløringene.

KJEMPER OM TILLIT: Nye meningsmålinger viser at folks tiltro til statsminister Tony Blair er svekket. I dag vitner han om omstendighetene omkring våpenekspert David Kellys død.