Kjemper for fred

Mens kampene raste på Jaffna-halvøya, hvor Sri Lankas regjeringsstyrker brukte flyvåpenet mot Tamiltigrenes stillinger, var den norske fredsmekleren Erik Solheim i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solheim hadde samtaler med utenriksminister Jaswant Sing om den spente situasjonen i Sri Lanka, der India har rollen som «første og største» nabo. - Vi har hatt veldig positive møter med utveksling av synspunkter om Sri Lanka mellom India og Norge. India spiller en svært viktig rolle. India har ingen innvendinger mot Norges rolle, sier Erik Solheim til Dagbladet på telefon fra New Delhi.

Offensiv

Han skal ikke besøke den krigsherjede øya i denne omgang, der kanonene nå tordner sterkere enn på lenge.

Tamiltigrene har satt i gang en omfattende offensiv mot regjeringsstyrkene og avskåret Jaffna-halvøya, helt nord i landet, fra resten av øya i sør. Tigrene har tatt flere av hærens baser og erobret det strategisk viktige Elefantpasset, som har vært åsted for så mange slag i den 17 år lange borgerkrigen. Regjeringsstyrkene på halvøya er omringet.

Rykter

Den siste uka har det gått rykter om at regjeringen i Colombo ville be nabolandet India om hjelp til å evakuere disse omringede enhetene. - Det finnes ingen snarvei til fred. Vi holder hele tida tett kontakt med begge parter og overbringer meldinger mellom dem, sier Erik Solheim. - Ønsker begge parter Norge som mekler? - Vi har et godt forhold til begge. Begge ønsker en fredelig løsning, og begge innser at de ikke kan nå en full militær seier, sier han. Tamiltigrene kjemper for en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka.

UMULIG OPPDRAG: Erik Solheim var i går i New Dalhi i sitt arbeid for å mekle mellom tamilene og regjeringen på Sri Lanka. Kampene raser hardere enn på lenge i øystaten.