Kjemper for Ilker og Hirisha

Ole Paus, Knut Nærum, Petter Nome og fotballtrener'n vil at Ilker (10) og Hirisha (8) skal få fortsette å bo på Grünerløkka i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Matte er best, sier Ilker Memeti.

Han går i klasse 5A på Lakkegata skole og er venner med alle. Ilker er keeper på Grüner fotballag. Han var fem år da han kom til Norge.

- Jeg husker litt fra Serbia. Soldater og sånt. Men jeg har ingen venner der, og jeg kan ikke språket, sier han.

Søsteren Hirisha går i klasse 3B og smiler hele tida. Det beste hun vet er å spille tverrfløyte. Hun var tre år da hun kom.

- Jeg husker ikke noe derfra.

Lillebroren deres heter Besart og er tre år. Han er født i Norge, men har ikke fått statsborgerskap.

Sterkt engasjement

Den serbisk-albanske familien skal tvangssendes ut av landet. Ilker og Hirisha kom til Norge sammen med mamma Shadije (34) i 1999 og fikk familiegjenforening med pappa Shaban Memeti (40). Saken er nå klaget inn til Sivilombudsmannen.

Det spesielle i denne saken er det sterke lokale engasjementet. I to år har støttespillerne stått på: protesttog til Regjeringskvartalet, 200 underskrifter til statsministeren.

- Disse to barna er våre barns lekekamerater. Lakkegata er deres skole. Her er deres nærmiljø, aktiviteter og venner. Vi synes behandlingen disse barna får, er hjerterå, sier Are Saastad, leder for Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) på Lakkegata skole.

A-lag med artister

Foreldreutvalget arrangerte nylig solidaritetskonsert for familien i Jakob kulturkirke i Oslo. Et A-lag med artister stilte opp: Ole Paus, Knut Nærum, Lars Beckstrøm fra deLillos, Agnete Haaland og Petter Nome, og mange flere. 16000 kroner ble overrakt familien. Pengene går til husleie og regninger slik at de ikke blir kastet på gata.

62 barn har sittet i norske asylmottak i mer enn tre år. SV, Sp og Venstre presser på for at disse skal få bli. Kommunalminister Erna Solberg er skeptisk, fordi et barneamnesti kan skape presedens.

Ilker og Hirisha sitter ikke på mottak. De bor på Grünerløkka.

Olaf Thommessen (V) mener at denne saken bringer fram de menneskelige dimensjonene i asylsaker.

- Jeg synes vi har råd til å øke befolkningen med fem personer, sier han.

Venstre-nestlederen sier at Memeti-saken viser at Norge har drevet dårlig innvandringspolitikk over lang tid.

- Når et vedtak fattes, har det gått for lang tid. I praksis er disse menneskene like norske som deg og meg. Folk er så opptatt av presedens, men omverdenen vet at Norge er strenge i asylsaker.

I Utlendingsdirektoratets avslag i 2001 heter det at utvisning av familien ikke er i strid med barnekonvensjonen. I utlendingsnemndas avslag heter det: «Hensynet til klagers barn tilsier heller ikke at det innvilges oppholdstillatelse.»

Etter nyttår ble far, Shaban Memeti, fratatt sine inntekter. Arbeidstillatelsen og skattekortet ble inndratt. Hans lille reingjøringsfirma måtte legges ned.

- Jeg har betalt moms og skatt hele tida. Det er vondt ikke å kunne forsørge familien min, sier Shaban.

Også barnetrygden er trukket tilbake. Da familien tok kontakt med sosialkontoret, fikk de svar: Beklager, dere har ikke opphold.

Ilkers verden

Ilker kommer hjem fra fotball:

- Hvorfor vil du bo i Norge?

- For det første er det ganske kult å bo i Norge.

- Og for det andre?

- Det er brent der vi bodde i Serbia. Det gamle huset vårt er ødelagt. Og pappa får ingen jobb der. Og mamma er redd.

- Er det noe mer?

- De har ikke fotballbinger der. Og ikke så kule venner som jeg har på skolen. Du vet, jeg har bodd i Norge i fem år.

KASTES UT: Den ressurssterke serbisk-albanske familien Memeti skal tvangssendes ut av Norge. F.v. Shadije, Hirisha, Ilker, Besart og Shaban Memeti.