Kjemper for kjæresten

Kronprins Haakon kjemper for kjæresten, Kristiansand-jenta Mette-Marit Tjessem Høiby. Han bestemte selv å offentliggjøre kjærlighetsforholdet. I et omfattende intervju med NRK innrømmer kronprinsen at den voldsomme oppmerksomheten rundt hans privatliv har vært en stor belastning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon kom fram til at han ikke hadde noe valg: Debatten rundt hans kjærlighetsforhold til Mette-Marit Tjessem Høiby begynte å bli en stor belastning både for kongefamilien, hans kjæreste og Mette-Marits vennekrets.

Dagbladet får bekreftet at kronprins Haakon de siste dagene har tenkt mye på om, og hvordan, han skal fortelle det norske folk om sin nye kjæreste. Nå blir han hyllet av politikere, hoffeksperter og kjendiser etter NRK-intervjuet.

Bestemmer selv

Kronprins Haakon vurderte å innkalle til en pressekonferanse, men i går formiddag ringte Slottet til NRK med følgende beskjed: kronprins Haakon stiller opp til intervju på Skaugum.

- Han ønsket å gå ut i et organ som når ut til veldig mange, sier kabinettssekretær Berit Tversland til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at det var kronprinsen selv som bestemte seg for å kommentere sitt kjærlighetsforhold til alenemora Mette-Marit. Han diskuterte imidlertid avgjørelsen grundig med kjæresten og med sine foreldre, kong Harald og dronning Sonja.

Kronprins Haakon mener han var nødt til å uttale seg etter debatten i mediene den siste tida. Kronprins Haakon valgte å stå fram for å få «debatten inn på riktig spor og for å unngå unødvendig press for alle parter», som han sier i intervjuet.

Haakon og Mette-Marit

  • Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon møtte hverandre i Kristiansand for tre år siden, men det var først i fjor sommer at forholdet skjøt fart. Mette-Marit har en sønn, tre år gamle Marius fra et tidligere forhold. Mette-Marit har nå tatt en pause fra servitørjobben på gamle ærverdige Engebret Café i Oslo. Her har hun jobbet til og fra i over fire år.
  • Fædrelandsvennen var den første avisa som omtalte forholdet mellom kronprinsen og Tjessem Høiby 29. desember i fjor.
  • Mette-Marit Tjessem Høiby studerer grunnfag sosialantropologi på Blindern og har bodd i Oslo siden i høst. Før dette bodde hun i Grimstad, hvor hun studerte til ingeniør ved Høgskolen i Agder. Hun har også bodd en kort periode på Lillestrøm. Kristiandsand-jenta har i tillegg studert ett år i Australia.

Redd negative oppslag

Slottet har de siste månedene ikke kommentert kronprinsens privatliv fordi han «ikke har valgt sin livsledsager». Fredag kom imidlertid kronprinsen og hans familie fram til at spekulasjonene, som de også mener er en belastning for tredjepart, ikke kunne fortsette.

En åpenhjertig kronprins forteller i intervjuet om Mette-Marits fortid i det såkalte housemiljøet. Kronprinsen forsvarer kjærestens engasjement i et miljø hun vanket i for flere år siden. Dette var en tidligere fase i Mette-Marits liv, som hun nå tar avstand fra. Ved å kommentere kjærestens fortid, forsøker Haakon også å komme eventuelle nye spekulasjoner og rykter i forkjøpet.

Etter at kronprinsen hadde tatt sitt valg om å la seg intervjue, informerte kong Harald statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg ble på forhånd orientert av kongen om at kronprinsen søndag ville gi et intervju til NRK om sitt forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby. I intervjuet sier kronprinsen at forholdet er en privatsak. Det er jeg enig i. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Lang prat

Den erfarne NRK-journalisten Terje Svabø møtte opp på Skaugum ved 16-tida i går ettermiddag. Det første de to gjorde var å ta en lang prat i hagen på Skaugum. Svabø sier til Dagbladet at kronprinsen overhodet ikke ga inntrykk av å være sutrete overfor pressens behandling av kjærlighetsforholdet.

- Kronprinsen hadde behov for å fortelle sin versjon, og dermed ta livet av en del spekulasjoner rundt forholdet til Mette-Marit.

- La han mange premisser på intervjuet på forhånd?

- Nei, men vi hadde en skikkelig prat i hagen på Skaugum på forhånd. Vi gikk vi igjennom det han hadde på hjertet, men jeg vil ikke gå inn i detaljer hva han sa der. Jeg satt ikke der kneblet, sier Svabø, som karakteriserte møtet slik:

- Det var interessant, for å si det forsiktig, sier den erfarne reporteren, som har intervjuet kronprinsen før.

- Kronprins Haakon er veldig hyggelig og sympatisk, og så er han veldig godt forberedt. Det er tydelig at han har tenkt seg om, og vet hva han skal si. Det er jo en takknemlig oppgave å intervjue folk som er forberedt.

Står bak sønnen

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er kjærligheten mellom kronprinsen og hans utvalgte det viktigste - selv om dette kan føre til både konstitusjonelle og sikkerhetsmessige problemer. Kongeparet står fullt og helt bak sin sønns valg av livsledsager.

Kronprinsen formaliserer ikke forholdet til kristiansandjenta, men han sier:

- Men vi trenger tid for at vi skal utvikle forholdet vårt og den kjærligheten vi har til hverandre. Altså kjærlighetsforholdet trenger tid til å slå rot og modnes, og sånn er det også med mine kjærlighetsforhold. Når forholdet blir formalisert, er det en offentlig sak. Før det synes jeg det er en privatsak, sier Haakon.

EGET VALG: Da kronprinsen i går kastet glans over Middelalderfestivalen i Oslo, hadde han allerede bestemt seg for å la seg intervjue av NRK.