Fødestreik

Kjemper for klimaet med fødselsnekt

Josefine Gjerde (22) nekter å føde før klimakrisen er løst. Hun kaller Erna Solbergs oppfordring til å få flere barn «håpløs og paradoksal».

NEKTER Å FØDE: Josefine Gjerde (22) sier hun frykter for framtiden til barna som fødes nå, og vil ikke sette barn til verden før hun er trygg på at klimakrisen er løst. Foto: Pernille Sommer
NEKTER Å FØDE: Josefine Gjerde (22) sier hun frykter for framtiden til barna som fødes nå, og vil ikke sette barn til verden før hun er trygg på at klimakrisen er løst. Foto: Pernille Sommer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg og livmoren min nekter å gå i fødetjeneste for Erna Solberg så lenge hun ikke gjør nok for å stanse klimakrisen og sikre min og kommende generasjoner en trygg framtid på en levelig klode, tordner Josefine Gjerde (22) overfor Dagbladet.

Miley Cyrus på laget

Den unge MDG-politikeren er en del av den internasjonale bevegelsen BirthStrike, der kvinner nekter å sette barn til verden før klimamålene nås. Blant kvinnene som deltar i kampanjen er den verdenskjente artisten Miley Cyrus.

Selv sier Gjerde at hun ser mot 2030, og kommer ikke til å få barn før hun er trygg på at verden når målene i Parisavtalen. I den har verdenssamfunnet forpliktet seg til å hindre en oppvarming av kloden på mer enn 1,5 grader, noe som innebærer at utslippene må halveres på ni år.

- Jeg frykter for framtida til barna. Vi må halvere utslippene hvis vi skal nå målene, og med dagens tempo er jeg ikke trygg på at vi klarer det. Jeg har ikke lyst til å sette barn til live når vi ikke vet hvordan verden vil se ut, forklarer Gjerde.

- Allerede i min levetid har jeg sett konsekvensene av klimaendringene. Det er skremmende. Klimakrisen skjer her og nå, og vil bli verre i de kommende tiåra om vi ikke ser vilje til å snu dagens politikk på hodet, fortsetter den unge politikeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer