Fødestreik

Kjemper for klimaet med fødselsnekt

Josefine Gjerde (22) nekter å føde før klimakrisen er løst. Hun kaller Erna Solbergs oppfordring til å få flere barn «håpløs og paradoksal».

NEKTER Å FØDE: Josefine Gjerde (22) sier hun frykter for framtiden til barna som fødes nå, og vil ikke sette barn til verden før hun er trygg på at klimakrisen er løst. Foto: Pernille Sommer
NEKTER Å FØDE: Josefine Gjerde (22) sier hun frykter for framtiden til barna som fødes nå, og vil ikke sette barn til verden før hun er trygg på at klimakrisen er løst. Foto: Pernille Sommer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg og livmoren min nekter å gå i fødetjeneste for Erna Solberg så lenge hun ikke gjør nok for å stanse klimakrisen og sikre min og kommende generasjoner en trygg framtid på en levelig klode, tordner Josefine Gjerde (22) overfor Dagbladet.

Miley Cyrus på laget

Den unge MDG-politikeren er en del av den internasjonale bevegelsen BirthStrike, der kvinner nekter å sette barn til verden før klimamålene nås. Blant kvinnene som deltar i kampanjen er den verdenskjente artisten Miley Cyrus.

Selv sier Gjerde at hun ser mot 2030, og kommer ikke til å få barn før hun er trygg på at verden når målene i Parisavtalen. I den har verdenssamfunnet forpliktet seg til å hindre en oppvarming av kloden på mer enn 1,5 grader, noe som innebærer at utslippene må halveres på ni år.

- Jeg frykter for framtida til barna. Vi må halvere utslippene hvis vi skal nå målene, og med dagens tempo er jeg ikke trygg på at vi klarer det. Jeg har ikke lyst til å sette barn til live når vi ikke vet hvordan verden vil se ut, forklarer Gjerde.

- Allerede i min levetid har jeg sett konsekvensene av klimaendringene. Det er skremmende. Klimakrisen skjer her og nå, og vil bli verre i de kommende tiåra om vi ikke ser vilje til å snu dagens politikk på hodet, fortsetter den unge politikeren.

- Livmoren er kamparena

Hun er i dag politisk rådgiver for kultur-, mangfold- og likestillingsbyråden i Bergen, og 2.-kandidat på MDGs stortingsliste i Hordaland.

Gjerde reagerte særlig på statsminister Solbergs bønn til norske kvinner om å føde flere barn. I nyttårstalen i 2019 kom Solberg med en oppfordring til norske kvinner om å få flere barn. Fruktbarhetstallet, som viser hvor mange barn vi får, har vært fallende i årevis, og var rekordlavt i 2020.

NYTTÅRSTALE: Statsminister Erna Solberg snakket om hvor viktig det er at det fødes flere barn i Norge i sin nyttårstale i 2019. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

- Politikerne elsker å gjøre livmoren til en politisk kamparena, og dette er mitt mottrekk. Det er et personlig valg, men også en protest mot Erna Solberg som bruker nyttårstalen til å lokke oss kvinner i vår mest fruktbare alder til å føde flest mulig barn, men ikke er villige til å gjøre nok for å gi disse barna en trygg framtid.

- Optimistisk med fødselsstreik

I 2030 vil Josefine selv være 31 år. Hun understreker at det haster å gjøre noe med utslippene av klimagasser, men har likevel håp om å få egne barn. Hun mener det er noe optimistisk ved fødselsstreiken.

TIL KAMP: Josefine Gjerde er i dag politisk rådgiver for byrådet i Bergen, og stiller som 2. kandidat fra Hordaland til stortingsvalget i høst. Foto: Pernille Sommer

TIL KAMP: Josefine Gjerde er i dag politisk rådgiver for byrådet i Bergen, og stiller som 2. kandidat fra Hordaland til stortingsvalget i høst. Foto: Pernille Sommer


Vis mer

- Jeg håper at jeg om ti år kan si at jeg er trygg på å få barn. Alt håp er ikke ute, men vi har en stor jobb foran oss. Jeg håper og tror at jeg føle meg trygg på å få barn før det er for seint.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Det er en økende trend at kvinner velger å ikke få barn av hensyn til klimaet. Beregninger viser at det å få barn er noe av det som bidrar til mest utslipp. 22-åringen mener det ikke er noe grunnleggende galt i å føde barn.

- Det er ikke umoralsk å få barn. Vi må gjøre noe med fotavtrykket hvert menneske setter i stedet. Vi må redusere hvor store utslipp hver av oss bidrar med. Det er ikke det å få barn som er dumt, men det at vi driver rovdrift på kloden.

Høyre: - Bommer

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) svarer på vegne av Solberg som har sommerferie. Hun har respekt for Josefines valg, men mener hun og MDG bommer i klimapolitikken.

- Vi har et grunnleggende ansvar for framtidige generasjoner. Det er grunnen til at jeg kjemper for en klimapolitikk som faktisk kutter utslipp. Foreløpige utslippstall viser at utslippene har gått ned 5 år på rad. Samtidig står klimautslippene nesten stille i MDG-styrte Oslo, sier hun til Dagbladet.

BEKYMRET: Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) deler Josefines bekymringer, men mener MDG har feil løsning på klimaproblemet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BEKYMRET: Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) deler Josefines bekymringer, men mener MDG har feil løsning på klimaproblemet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Tybring-Gjedde avviser ikke alvoret i klimakrisen slik MDG-politikeren legger det fram, men mener partiet hennes har feil løsninger.

- Jeg deler Josefines bekymringer for klimakrisen, men mener MDG bommer på løsningene for å nå målene i Parisavtalen. Det viktigste vi gjør er å få næringslivet og folk med på laget.

- Vi vil fortsette en storstilt elektrifisering med flere elbiler og styrke satsingen på kollektiv og jernbane. Vi skal lage et hurtigspor for nye grønne industrisatsinger, bygge minst et storskala anlegg for å produsere hydrogen og satse på karbonfangst- og lagring. Dette er politikk som funker, og som kutter utslipp, avslutter Tybring-Gjedde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer