Kjemper for kona - mot Høybråten

KrF-politiker David Hansen forsvarer kona Inger Lise Hansen og mener Dagfinn Høybråten styrer KrF mot avgrunnen.

FORSVARER KONA: KrF-politiker David Hansen forsvarer kona Inger Lise, og beskriver ledelsen i KrF som et stilltiende meningstyranni. Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
FORSVARER KONA: KrF-politiker David Hansen forsvarer kona Inger Lise, og beskriver ledelsen i KrF som et stilltiende meningstyranni. Foto:Jørn H.Moen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter et nedslående resultat sist stortingsvalg, har partiledelsen i KrF slitt med store samarbeidsproblemer.

Nå kritiseres KrF-ledelsen av bystyrepolitiker og direktør David Hansen i tankesmia Civita.

Han beskriver ledelsen som et stilltiende meningstyranni, og politikken som idéfattig og smal.

Behandlingen hans kone, Krf-nestleder Inger Lise Hansen, fikk etter å ha talt Høybråten og den rådende partikulturen midt imot, er et tydelig tegn på et parti i krise, mener Hansen.

- Intern nytenkning nedkjempes ikke med argumenter, men lukking av møter og andre småligheter. Folk utenfor ser hva dette er. Håndteringen viser liten vilje til fornyelse.

- Ikke alene Etter det dårlige valget i fjor, gikk Inger Lise Hansen ut offentlig og sa at partiet måtte finne tilbake til det rause folkepartiet, noe som falt i dårlig i jord hos partileder Høybråten, og nestlederen fikk ikke delta på et todagers strategiseminar i stortingsgruppa.

David Hansen mener det er langt flere enn Inger Lise Hansen som kunne tenke seg å stå fram med sine meninger.

- Et sunt parti kan takle dette. Men de angstpregede reaksjonene på åpen uenighet gjør at mange føler seg mildt sagt fremmedgjorte, sier Hansen.

Han sier andre får spekulere i hvor mye hans ekteskap med Inger Lise Hansen preger uttalelsene.

- Jeg har opplevd litt jeg også i dette partiet hvor jeg har vært aktiv siden 1993. Men det er klart at Inger Lise og jeg begge ble valgt som KrFU-ledere i en tid da nyskapning preget både ungdomspartiet og ledelsen i moderpartiet, sier Hansen.

- Håpløs strategi I en kronikk i gårsdagens Vårt Land gir Hansen uttrykk for sin frustrasjon over partiledelsen i KrF.

«Både persongalleri og agenda framstår langt mindre mangfoldig enn under Bondevik og Svarstad Haugland», skriver Hansen.

- Det som er problemet er at når nye ideer luftes, blir de møtt med en innbitt motstand. Det har preget partiet at man knapt har hatt én idépolitisk debatt på lenge. Dette årelater partiet, mener Hansen.

Strategirapport - Men i oktober legger strategiutvalget med Dagrun Eriksen i spissen fram sin rapport. Er ikke det et tegn på at endring er velkomment?

- Det er riktig at partiet har en debatt gående. Men det virker lite troverdig når det også blir uttalt at strategiprosessen ikke skal dreie seg om personer og politikk. Men hvis det ikke skal dreie seg om det, hva skal det dreie seg om da? På de premissene tror jeg ikke det kommer noe nytt ut av denne debatten, sier Hansen.

Mangelen på nyskaping og nytenking i dagens KrF kan ifølge Hansen bli skjebnesvangert for partiet.

- Det er da også en utrolig dårlig partistrategisk øvelse vente med bearbeidelsen av tidenes dårligste valg helt til opptakten til kommunevalget.

KRITISK:David Hansen beskriver ledelsen som et stilltiende meningstyranni, og politikken som idéfattig og smal. Foto: Scanpix
KRITISK:David Hansen beskriver ledelsen som et stilltiende meningstyranni, og politikken som idéfattig og smal. Foto: Scanpix Vis mer