Kjemper for ledervervet

Thorbjørn Jagland akter ikke å gi fra seg partiledervervet i Ap uten kamp og går for gjenvalg på landsmøtet i november neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jagland gjør klart at partiet trenger en bred ledelse og sier han vil ta gjenvalg «hvis forholdene ligger til rette for det».

- Det er helt klart. Nå er jeg «fit for fight». Jeg har vært veldig lenge i partiledelsen, og alle må forstå at jeg ikke kan jobbe til evig tid, men akkurat nå tror jeg faktisk at det er litt viktig at jeg får en mulighet til å fortsette med det jeg driver på med, sier Jagland til Dagsavisen, og understreker at han opplever sterk støtte ute i partiet.

- Det har jeg alltid følt, og ikke minst nå i høst. Når jeg har reist rundt, så har det nesten vært overveldende, sier Jagland.

- Ydmyk

Jagland sier det er ydmykhet etter valgnederlaget som har gjort at han ikke har frontet sitt ønske om gjenvalg tidligere i høst. Han har samtidig ønsket å få en slutt på den vedvarende lederdebatten i det skjulte, slik at partiet isteden kan konsentrere seg om politikken.

- Hvis jeg får muligheten t il å drive med politikk, og hvis partiet vil det, så ønsker jeg å fortsette. Men hvis vi må bruke all tid og alle krefter på nedbrytningsvirksomhet, så går det ikke, ikke for meg personlig, heller, sier Jagland.

Støtte

Onsdag gikk Trond Giske åpent ut med sin støtte til Thorbjørn Jagland, og nå følger en partitungvekter som Grete Knudsen etter.

- Jeg vil jobbe for at Thorbjørn Jagland skal gjenvelges som leder i Ap. Han er en samlende kandidat, og det tospannet vi har i dag fungerer godt, sier Knudsen til VG.

AUF-leder Eva Kristin Hansen, som også sitter i sentralstyret i partiet, sier hun har tillit til Jagland som partileder.

- Det delte lederskapet fungerer greit. Jeg mener Jagland og Stoltenberg utfyller hverandre i de rollene de har nå, og at det som måtte finnes av konfliktstoff er kraftig forsterket av mediene, sier Hansen til Klassekampen.

Avklaring i januar

Til VG sier Jagland at det vil komme en avklaring i lederstriden på sentralstyremøtet 14. januar.

- På det møtet kommer både jeg og Jens til å avklare hva vi tenker oss, og hva vi vil anbefale av løsninger for landsmøtet. Vi må drøfte alle forhold, inkludert ledelsen av partiet, sier Jagland, og legger til at lederskapet i partiet ikke er delt.

- Vi har ikke delt lederskap i Ap. Jeg er partileder. Jens er nestleder og parlamentarisk leder.

- På møtet vil vi legge et godt grunnlag for det videre arbeidet, slik at vi får arbeidsro til å gjøre jobben vi er satt til fram til landsmøtet. Det er landsmøtet som bestemmer, men vi kommer til å gi våre råd, sier Jagland.

- Knehøner

Helt klart er det at Jagland-fløyen i partiet har sett seg lei på anonyme bakvaskelser av partilederen.

- Folk må få ha meninger. Men jeg er særdeles kritisk til knehønene som mene r ting uten å stå fram, sier sentralstyremedlem Yngve Hågensen.

Samtidig forteller anonyme kilder i kretsen rundt Jagland til Dagbladet at Stoltenbergs nære medarbeidere Jan-Erik Larsen og Jonas Gahr Støre skal være sentrale i «kampanjen» mot Jagland, noe de begge benekter på det sterkeste.

Jagland selv sier han ikke har noen formening om hvem bakspillerne kan være.

- Nei, jeg har ikke noe bilde av dem, det er det som er så ubehagelig. Jeg prøver ikke tenke på det, for det blir jeg bare surrete av, sier Jagland til avisen.

(NTB)

IKKE DELT LEDERSKAP:</B> - Jeg er partileder, sier Jagland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer