Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper for lesbisk prest

Trondheim (Dagbladet): Biskop Rosemarie Køhn ønsker å bringe hele homofilisaken i Kirken inn for lærenemnda, som er Kirkens øverste organ for teologiske og læremessige spørsmål. Lærenemnda i Kirken har aldri vært tatt i bruk, og en behandling her kan i realiteten bety en utsettelse av homofilisaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ønsker å gjøre alt som er mulig innenfor systemet for å hindre at Siri Sunde mister stillingen som prest, sier biskop Rosemarie Køhn. 12. desember er det berammet et møte der biskop Køhn må ta stilling til Sundes videre skjebne som prest.

Det er uvisst hvor mange typer kirkelige stillinger som kommer til å bli omfattet av et vedtak på Kirkemøtet om å nekte homofile som lever sammen arbeid. Sunde-saken vil derfor bli den første prøven etter Kirkemøtet, og den mest liberale av alle biskopene, biskop Køhn, kan paradoksalt nok bli den første som må sette et kirkemøtevedtak ut i praksis. Det ønsker hun ikke.

Prøveklut

- Siri Sundes situasjon er en konkret sak som burde gi grunn for behandling i lærenemnda, sier Køhn, derfor overveier jeg sterkt å gå til det skrittet.

Og dersom lærenemnda tar saken, sier det seg selv at det må bli en bred teologisk utredning omkring homofilispørsmålet.
- Har du diskutert dette med Siri Sunde?
- Nei, og det vil jeg selvsagt først gjøre, men jeg vil ikke utelukke at jeg uansett kan komme til å bringe saken inn for lærenemnda.

- Forsøker du på denne måten å utsette hele homofilispørsmålet?
- Nei, det vil jeg ikke si, jeg vil eventuelt bare benytte meg av de mulighetene vi har i systemet og forsøke å få en så grundig behandling som mulig. Det tjener både saken og de det gjelder. En annen sak er at en slik behandling vil bidra til å holde spørsmålet «varmt», noe jeg selvsagt er interessert i slik som situasjonen er, sier Køhn. De ti prostene i Hamar bispedømme støtter for øvrig Køhn i synet på bringe saken inn for lærenemnda.

Lærenemnd

Lærenemnda som ble opprettet for flere år siden, har aldri vært samlet. Den består i hovedsak av biskopene og representanter fra de teologiske fakultetene.

Den kirkelige «læredomstolen» har aldri blitt tatt i bruk, og det er få som våger å si noe om hvor lang tid en slik behandling kan komme til å ta.

<B>TIL KAMP:</B> Biskop Rosemaria Køhn ønsker å bringer hele homofilisaken i Kirken inn for lærenemnda, som er Kirkens øverste organ for teologiske og læremessige spørsmål. Lærenemda i Kirken har aldri vært tatt vært tatt i bruk, og en behandling her kan realiteten bety en utsettelse av homofilisaken.
Hele Norges coronakart