Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper for levebrødet

Risikerer å måtte avlive alle endene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viltmester

Kenneth Nilsson gjør alt han kan for at fugleinfluensaen ikke skal spre seg til besetningen hans.

OSKARSHAMN (Dagbladet): -  Jeg risikerer å måtte avlive alle endene mine. Dette er en stor del av levebrødet mitt, og det vil ramme meg hardt. Det er det ingen tvil om, sier Kenneth Nilsson til Dagbladet.

Han jobber med oppdrett av ender like utenfor kjernekraftverket i Oskarshamn - der to ville ender ble funnet døde med det aggressive fugleinfluensaviruset mandag.

Skjermer tamme fugler

I går jobbet han med å sikre de 500 endene sine mot mulige smittebærere, ved å legge netting over andegården. Utenfor nettingen vandrer ville ender.

-  Vi må passe på at ender utenfra ikke kommer i kontakt med oppdrettsendene mine, sier Nilsson.

-  Jeg gjør det jeg kan for å hindre at dyrene mine blir smittet. Men det er opp til myndighetene å avgjøre hva som skjer med dem, sier bonden.

MITT LEVEBRØD: Kenneth Nilsson driver oppdrett av ville ender like utenfor smitteområdet i Oskarshamn. Han gjør det han kan for å unngå at smitten besetningen hans. Foto: Frank Karlsen
MITT LEVEBRØD: Kenneth Nilsson driver oppdrett av ville ender like utenfor smitteområdet i Oskarshamn. Han gjør det han kan for å unngå at smitten besetningen hans. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Stort avsperret område

Politiet har sperret av en sone med en radius på tre kilometer rundt kjernekraftverket utenfor Oskarshamn. Militæret søkte i går etter flere døde fugler både til lands og til sjøs. Men søket til sjøs er vanskelig, da mye av skjærgården er islagt. Jordbruksverket har besluttet å holde området avsperret fram til slutten av uka.

-  Vi slipper nesten ikke inn noen. De eneste er folk som jobber på kjernekraftverket, eller mennesker som bor innenfor det avsperrede området, sier en politimann på en av kontrollpostene.

Inne på kjernekraftverket er det blitt opprettet en kommandosentral for mannskapet som søker etter døde fugler. I går ble det funnet 18 nye døde fugler som er blitt sendt til obduksjon. Dermed er totalt 33 døde fugler blitt samlet sammen.

-  Hva de dør av der oppe vet vi ikke ennå, sier distriktsveterinær Magnus Andersson.

Gårdsdriver Jenny Andersson har innført fullt besøksforbud på gårdene sine. Hun har 2,4 millioner kyllinger, og driver den største kyllinggården i nærheten av smittesonen.

-  Denne gården er mitt liv, og det er klart at man blir litt urolig. Men vi er forberedt på at fugleviruset skulle komme, sier Andersson.

Da fugleviruset nådde Frankrike og Italia fikk fjærfeproduksjonen seg en solid økonomisk knekk. Andersson frykter at det samme kan skje i Sverige.

-  Nå må vi bli flinke til å få ut budskapet om at svensk kylling er trygg. Vi har strenge kontrollrutiner, og tar flere prøver av besetningen daglig, for å forsikre oss om at kyllingene er friske, forteller hun.

Ved nabogården Cedergren har også innført fullt besøksforbud.

Topp prioritet

Beskyttelse av tamme fjærfe har fått topp prioritet av det svenske Jordbruksverket, som oppfordrer alle fjærfebønder om å holde dyrene innendørs.

-  Det viktigste vi kan gjøre er å forhindre at tamme fugler blir smittet. Dette kan få store økonomiske konsekvenser om det spres videre, sier Håkan Henriksson ved Jordbruksverket.

Jordbruksverket har kontrollert flere av de største besetningene, og tatt prøver av et titall fugler ved de forskjellige gårdene.

Bortsett fra i fjærfenæringen, går det meste i Oskarshamn sin vante gang. Flere lokale innbyggere Dagbladet har snakket med tar funnet av fugleviruset med knusende ro.

-  Vi tar det rolig. Vi visste det ville komme. Det har sikkert vært liknende virus tidligere også. Men da visste vi ikke om det, sier en eldre dame, som lufter hunden sin like utenfor avsperringene.

Det er fortsatt usikkert om endene som ble funnet i Oskarshamn bærer på virus som kan være farlig for mennesker. Prøvene er sendt til Storbritannia, og svaret får vi om ei drøy uke.

BESØKSFORBUD: Ingen får lov til å komme inn på kyllinggården til Jenny Andersson. Etter at fugleinfluensaen ble påvist i Sverige må også alle fjærfe holdes innendørs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!