Kjemper for livet - og erstatning

SKIEN (Dagbladet): Kreftsyke Arne Edborg (31) kjemper for livet - og for å sikre familien økonomisk. En forveksling av prøver tatt på Rikshospitalet kan føre til at Arne dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det verste er alt somlet i Norsk Pasientskadeerstatning. Jeg vet ennå ikke hva jeg vil få i erstatning - og om min familie vil bli sikret et godt liv om jeg faller bort, sier 31-åringen som skal bli pappa til jul.

Krever fire mill.

I over tre år har Norsk Pasientskadeerstatning vurdert hvordan Arne Edborg skal få erstatning for sykehustabben. Han og familien reagerer kraftig på at alt har tatt så lang tid.

Kravet er på nærmere fire millioner kroner. Det skal dekke menerstatning og tapt arbeidsfortjeneste.

- Må jeg dø før saken blir avgjort? For meg er det viktig å vite at familien får en trygg framtid. Jeg synes det er forferdelig å bli behandlet på denne måten, sier Arne til Dagbladet.

Til TV2 i går sa direktør i Norsk Pasientskadeerstatning, Erling Breivik, at organet ikke kunne «ta menneskelige hensyn».

- Det overrasker meg ikke. Vi i familien føler nærmest at Norsk Pasientskadeerstatning ikke vil gi full erstatning fordi Arne skal dø. Jeg er opprørt, sier pappa Egil Edborg.

I november 1995 ble Arne Edborg operert på Rikshospitalet for en tett tårekanal i øyet. Rutinemessig ble det tatt prøver for å avsløre eventuell kreft. Men, ifølge Rikshospitalet selv, ble prøvene hans forvekslet med en annens. Dermed ble ikke kreften oppdaget før etter nærmere tre måneder.

Da hadde kreften spredt seg til ørespyttkjertelen, og forløpet var dramatisk. Arne ble operert i all hast.

Betydelig forverring

Rikshospitalets egen ekspert, overlege dr.med. Morten Boysen, erkjenner at forvekslingen førte til en betydelig forverring av helsetilstanden til Arne.

Til Norsk Pasientskadeerstatning skriver han at «med dette utgangspunkt tror jeg det er riktig å vurdere hans prognose som mer enn 50 prosent dårligere enn om man hadde operert ham på det tidspunkt tumor ble oppdaget og hvor denne målte kun 1 cm i diameter».

Venter barn

Arne Edborg har kjempet mot kreften i snart fire år. Han vet ikke hvor lenge han vil leve. I sommer giftet han seg med kjæresten gjennom ti år, Ingrid. De venter barn til jul.

- Terminen er lille julaften. Mitt store mål nå er å være med på fødselen, sier Arne.

Han kan ikke få fullrost den innsatsen kona har gjort for ham i den vanskelige tida.

- Uten henne hadde jeg aldri klart dette. Hun har vært fantastisk. Det har også venner vært som har hjulpet til med å pusse opp huset vi har kjøpt.

Arne vet ikke hvor lenge han har igjen å leve. Men han vet at en arvtaker allerede sparker i konas mage.

- Det føles godt, sier han.

TRØSTER: Kreftsyke Arne Edborg kjemper for å få erstatning for sykehustabben som rammet ham. Her sammen med faren.