Kjemper for livet i Gazas helvete

GAZA BY/KHAN YOUNIS (Dagbladet): Tolv år gamle Hassan holder på å dø. Det rykker i kroppen hans inne i ambulansen. Desperat forsøker sykepleieren Randa al Brem å holde liv i den lille gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem minutter tidligere skjøt en israelsk skarpskytter to kuler inn i Hassans mage- og tarmregion.

Rundt ambulansen står 20- 30 gutter og ser skremt på Randas arbeid. De er fra 8 til 15 år, og har nettopp kastet stein mot to israelske pansrede jeeper i et slumområde i bydelen El Mughraka like utenfor Gaza by.

Bare 50 meter unna følger israelerne med på arbeidet med å redde livet til gutten de nettopp skjøt på. To av Hassans venner har ikke klart å komme seg ut av ildlinjen. De ligger på bakken bak en betongblokk 20 meter unna. Den ene viser et seierstegn til soldatene.

Den støvete grusveien går gjennom en klementinlund, men i resten av området er åkerlandet brøytet opp av hærens bulldosere. Lyden av en framrykkende tanks skjærer gjennom lufta. Fra den israelske bosettingen Netzarim like i nærheten høres også skudd.

Hevn

Steinkastingen fra Gazas barn skal hevnes. Øye for øye. Tann for tann. Intifadaens steiner møtes med skarpe skudd. Soldatenes straff deles ut på stedet og fører til død og livsvarig lemlestelse.

Bak de dramatiske dødstallene - rundt 350 fram til i går - ligger en katastrofe som vil prege det palestinske samfunnet i mange tiår framover. En generasjon av gutter og unge menn må leve med alvorlige funksjonshemninger.

- Siden intifadaen startet er 10713 palestinere skadd av israelske styrker. Blant disse er 2193 truffet av skarpe skudd. 4094 er truffet av gummikuler, forteller kirurgen Khalil M. Abou Foul i palestinsk Røde Halvmåne (PRCS).

- De israelske soldatene kan anatomi. De vet hvor de skal skyte for å ramme med størst mulig effekt. Hvis de ikke skyter i hodet for å drepe, sikter de på skulderpartiet og hoftepartiet eller i mageregionen, sier Khalils kollega Issam Agua.

For det palestinske helsevesenet fører de mange tusen skuddskadene til en ekstrem belastning. Den kommer i tillegg til problemene selvstyreområdene sliter med fra før.

Ved Al Amal-sykehuset i flyktningleiren Khan Younis er 900 pasienter behandlet for skuddskader. Over 100 unge menn må leve med varige funksjonshemninger. Legene ved sykehuset forteller at de på tre måneder har behandlet 30 gutter mellom 12 og 15 år som er blitt blinde etter skudd mot hodet.

For disse er framtida uten håp. I Khan Younis er arbeidsløsheten over 90 prosent. Halvparten av befolkningen er under 15 år, barn som er fylt av hat og aggresjon mot de israelske okkupantene. Fredag formiddag sto vi sammen med doktor Khalil bak ei boligblokk i Khan Younis. Vi så israelere skyte med skarpe skudd mot nesten 100 barn som var utstyrt med småstein og spretterter. Ingen av dem ble skremt fra å fortsette.

- Gazas gater lar seg ikke kontrollere, sier Khalil.

Kule i brystet

- To av vennene mine er døde. Men jeg er ikke redd for å fortsette kampen, sier Rami (15) til Dagbladet. Etter skoletid på onsdag dro han for å kaste stein mot israelerne i bydelen Al Montar i Gaza. Nå ligger Rami på PRCS-sykehuset med en kule fra en israelsk skarpskytter i brystregionen.

Moren hans, Nadia, sitter ved sykesenga. Rami er den yngste av ni barn.

- Jeg visste ikke at Rami dro for å kaste stein. Han får ikke lov til dette. Jeg er redd for at han skal dø. Faren hans vil straffe ham hvis det skjer igjen, sier hun.

- Det får vi se på, svarer Rami.

I rommet ved siden av ligger Ahmed - også han 15 år. Torsdag ble han skutt i låret utenfor huset sitt ved Quarni-bosettingen. Dette er et av de områdene der israelerne har ødelagt hus, hogd ned oliventrær og kjørt bulldoser over avlingene for å skaffe seg oversikt over terrenget.

- Kastet du stein?

- Nei. Jeg var alene. Jeg satte et palestinsk flagg på marka utenfor huset vårt. Like etter ble jeg skutt, sier Ahmed.

  • Tolv år gamle Hassan ble skutt like før klokka halv ett lørdag formiddag. Han ble fraktet til sykehus i Gaza by og operert av en kypriotisk spesialist på skuddskader. I går var tilstanden hans kritisk, men stabil.

Gaza-stripen

  • Gaza-stripen er et av verdens tettest befolkede områder. Mer enn én million palestinere bor på 75 prosent av landområdet på 360 kvadratkilometer. De resterende 25 prosent består av bosettinger for mellom 4000 og 6000 israelere som kom etter at Israel okkuperte Gaza under seksdagerskrigen i 1967.
  • Gaza har 16 bosettinger. Tre ved grensen mot Israel i nord og ti langs kysten av Middelhavet. Tre andre bosettinger ligger isolert, og det er i nærheten av disse at trefningene har vært hardest.

Kilde: BBC

DRAMA PÅ LIV OG DØD: Sykepleieren Randa al Brem arbeider i ambulansen med 12 år gamle Hassan. Lørdag ble han skutt i magen av israelske soldater fordi han kastet stein mot to pansrete jeep.
I DEKNING: Mens kameraten deres kjemper for livet i en ambulanse, ligger to gutter i dekning bak en betongblokk 30 meter fra den israelske stillingen.
TØFT: Under hardt press forsøker ambulansesjåføren Yassin Mutar å redde liv. I dette kvartalet i flyktningeleiren Khan Younis har det rast kamper siden intifadaen startet.
DØDSSLITNE: Ambulansesjåførene Khalid Abu Said, Yusuf Ahbed og Yassin Mutar ved PRCS-sykehuset i Gaza jobber dag og natt for å redde liv.