Kjemper for livet sitt

FROGNER (Dagbladet.no): Når Per Kristian Orderud stiller seg i vitneboksen klokka ni er det med vissheten om at han har sitt livs kamp foran seg. Påtalemyndigheten mener han er hovedpersonen bak trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans (72) fant Orderud-ofrene

Åpen splittelse fra første dag

Det dreier seg i første omgang om han blir kjent skyldig i å ha deltatt i den brutale utryddelsen av sin mor, far og søster. Konsekvensene om han blir trodd eller ikke, spenner fra millionarv og frifinnelse til fengselsstraff i opptil 21 år. Det er ei tung bør å bære for 46-åringen som under hele rettsmøtet i går satt og stirret mer eller mindre fraværende i bordet. Hvordan formulere seg slik at retten tror på ham?

Forsvarer Cato Schiøtz har lovet at Per Kristian Orderud i sin forklaring vil bryte to års taushet på flere punkter.

Mye tyder på at Per må belage seg på to dager i vitneboksen. Det er satt av totalt fem dager på de tiltaltes forklaringer, og det tidsskjemaet kan fort sprekke når aktoratet skal grille de tiltalte.

Troverdighetskamp

I går fikk vi et interessant innblikk i hvordan kampen i den provisoriske rettssalen vil arte seg. Forsvarerne til Per og Veronica Orderud vil sette alt inn på å svekke troverdigheten til Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød. For begge søstrene med sine respektive menn kan ikke snakke sant. Det blir uhyre viktig for Per å fremstå som den som ikke lyver. Kristin skal ha vært ruset på amfetamin under avhør og Lars Grønnerød har med all mulig tydelighet demonstrert en uvilje mot å velge lovlige løsninger i livet sitt. Frode Sulland og Cato Schiøtz har tilsynelatende en lett oppgave med å så tvil om Haukeland og Grønnerøds troverdighet.

Hadde motiv

Per Orderurd får en tøff dag i retten. Påtalemyndigheten har hele tiden ment at Per var den sentrale personen i trippeldrapsgåten. I retten i går hevdet statsadvokat Jørn S. Maurud at de slett ikke trengte å bevise noe motiv, men at økonomi og store verdier er den mest sannsynlig årsaken til drapene.

Og at Per Kristian Orderud er den som hadde mest å tjene på at familiemedlemmene hans døde.

I flere år har Per kranglet med faren om å overta gården. Per ville ikke betale noe for den, faren ville at han skulle betale takst, slik at det også ble noen kroner til søsteren Anne Orderud Paust.

Forsvarerne Kjærvik og Wiik Sørvik som representerer Kristin og Lars hevder med styrke at hvis ikke Per hadde motiv så hadde heller ikke deres klienter det. Lars Grønnerød har sågar alibi for drapsnatta.

Juleselskapet

I går fikk mediene tildels skarp kritikk for sin dekning av det som beskrives som den mest spektakulære kriminalsak i nyere tid. Aktor og forsvarere var svært omhyggelige med å advare dommerne mot å tro på det som er kommet fram i mediene, og anmodet dem om å glemme alt annet enn det som kommer fram i retten. I morgen får de selv høre om et av de mer omtalte juleselskapene i nyere tid.

Noe av de vanskeligste for Per blir å forklare hvorfor han ikke hørte noe skudd den beryktede lille julaften 1998 når både Veronica og Kristin innrømmer at det ble skutt. Han må forklare seg om falske underskrifter på to kjøpekontrakter på gården. Så langt har han innrømmet at de er falske, men vil ikke si hvem som har forfalsket underskriftene til mora og faren. Han må svare for drapsplanlegging og våpenoverlevering.

Hvordan det går? Følg med på Dagbladet.no/trippeldrapet

SITT LIVS KAMP: Per Kristian Orderud kjemper sitt livs kamp i Frogner grendehus. Her sammen med sin forsvarer i går.