Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper for livet

BERLIN (Dagbladet): I over to uker har tyske Renate Wallert (56) kjempet for livet i den dampende jungelen på den filippinske øya Jolo. I dag slipper hun kanskje fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun skjelver av feber. Hjertet har sviktet. Blodtrykket er på grensen av det hun kan tåle. - Hun spiller syk, sier kidnapperne fra geriljagruppa Abu Sayyaf.

De islamske ekstremistene har hittil avvist alle appeller om å sette Renate - lærer fra Göttingen i Tyskland - og de 20 andre gislene fri.

I går kveld ble det likevel tent et nytt, lite håp. Medlemmer av geriljaen sa at de ville ta en avgjørelse om Renates skjebne i løpet av de neste 24 timene.

Gisseltakerne hadde da forskanset seg med sine ofre nær den utilgjengelige landsbyen Patikul i den nordvestlige delen av Jolo-øya. De er omringet av flere tusen tungt bevæpnede regjeringssoldater.

Påskeferie

Renates ektemann Werner Wallert (57), som også er lærer, og sønnen Marc (26) er også blant gislene. Familien nøt påskeferien i det malaysiske trope- og dykkerparadiset Sipadan da kidnapperne slo til. Gislene ble først smuglet over til den filippinske Jolo-øya. Deretter er de blitt slept fra sted til sted for å unngå de filippinske militærstyrkene.

Ofte har maskingeværsalver og raketter nesten truffet gislene. Av og til lar terroristene journalister slippe fram for å beskrive tilstanden for gislene i dette kyniske spillet om liv og død.

EU ga opp

I går måtte EUs utenriksminister Javier Solana gi opp sitt forsøk på å løse kidnapperdramaet på sjørøverøya i havet mellom Filippinene, Malaysia og Indonesia.

Den tidligere libyske Manila-ambassadøren Abdul Rajab Azzarouk lyktes heller ikke i å overtale opprørerne til å sette gislene fri, enda geriljaen hadde bedt om at han skulle overta som mekler overfor den filippinske regjeringen.

Røde Kors-leger fikk ikke ta seg fram til gislene.

- Det eneste vi oppnådde, var å få etterlate litt medisiner. Situasjonen er fortvilt, fortalte legen Nesla Amin etter at Røde Kors-representantene måtte trekke seg ut.

For regjeringen i Manila er Abu Sayyaf-geriljaen en bande kriminelle og narkomane. I egne øyne er de frigjøringskrigere som kjemper for selvstendighet for moro-folket.

hakon.lund@dagbladet.no

I LIVSFARE: I dag vil den filippinske geriljagruppa Agu Sayyaf avgjøre om den syke tyske kvinnen Renate Wallert skal slippes fri.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling