Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper for livet

I stummende mørke, med mangel på luft og i temperaturer ned mot nullpunktet kjemper kaptein Gennadij Ljatjin (45) og hans mannskap på 115 for livet på bunnen av Barentshavet. Innesperret i atomubåten «Kursk» kan det bare være et spørsmål om timer før det er for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En britisk militærekspert anslår at russerne har mindre enn to døgn på seg til å redde mannskapet før de kveles.

- Alt avhenger av hvor raskt redningsmannskapene kan handle. Hvis mannskapet ikke blir reddet i løpet av de neste 48 timene, tror jeg ikke de overlever, sa Paul Beaver i går kveld. Han arbeider for det militære fagbladet Jane's Defense Weekly.

Toppoffiser

Den russiske marinesjefen, Vladimir Kudorejev, karakteriserte i går kveld kaptein Ljatjin som en førsteklasses offiser, en av nordflåtens beste. Likevel var admiralen svært pessimistisk med tanke på å redde mannskapet om bord i den havarerte «Kursk».

- Til tross for en stor innsats er sannsynligheten for en suksessrik utgang på denne situasjonen ikke svært høy, sa admiral Kurojedov.

Frykter flere døde

Med en slagside på 60 grader til styrbord ligger nå «Kursk» på rundt 150 meters dyp i Barentshavet. Ubåten ble tvunget til bunns etter det som trolig var en kollisjon søndag. Nå kommer den seg ikke opp til overflaten for egen maskin.

Hva som traff «Kursk» er uklart, men russiske medier spekulerte i går kveld på om en «fremmed» ubåt kan ha braket sammen med det russiske fartøyet.

Flere av mannskapene kan allerede være drept som følge av kollisjonen.

<B>FANGET I DYPET: </B>Kaptein Gennadij Ljatjin (45) og hans mannskap på 115 kjemper en kamp på liv pg død i Barentshavet.