Kjemper for livet

For Howard Dean er valget i New Hampshire blitt vinn eller forsvinn. Nå bønnfaller han velgerne om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): - Nå dreier det seg om timer.

Demokraten Howard Dean står på scenekanten og nærmest bønnfaller publikum om å ta med seg alle de kjenner til stemmelokalene i dagens primærvalg.

- En bestemor, søster eller onkel - overbevis dem om at de må stemme. Husk at en stemme på meg er begynnelsen på et nytt Amerika, sier Howard Dean på The Palace Theater i Manchester, New Hampshire.

Det er helt fullt, men litt matt stemning. Ved siden av meg står ei jente med en Dean-plakat. Når jeg spør om Dean har noen sjanse, svarer hun:

- Det er mange timer igjen.

Dean kjemper for sitt politiske liv. Mannen som toppet meningsmålingene i månedsvis, må få en god 2. plass i kveldens avstemning. Hvis ikke ryker alle håp om å bli motkandidat til George W. Bush i presidentvalget til høsten.

Det siste døgnet av årets primærvalgkamp i den iskalde New England-staten likner mer og mer et realityshow. Spørsmålet er: Hvem blir stemt ut, hvem får fortsette?

Nesten på gråten

Alle kandidatene reiser nesten desperat rundt i staten med busser, flagg, plakater og medfølgende pressefolk. Det kan knapt være en velger igjen som ikke er oppvartet på en eller annen måte.

På Elm Street i Manchester står Cathy Symes og hutrer. Kåpa hennes er full av Dean-merker. Hun er nesten på gråten ved tanken på at alt kan være over i morgen.

- Vi kan ikke gå ned med dette skipet nå. Situasjonen her i USA er dramatisk. Ei gruppe gærninger i Washington har kapret landet vårt. Vi vil ha det tilbake. Howard Dean er den som kan klare det, sier hun.

Cathy er egentlig fra California, men er i ferd med å flytte til New Hampshire fordi mannen hennes ble arbeidsledig.

- Vi er de nye fattige - ofrene for kleptokratene i Washington.

Alle midler

Dean har tatt i bruk alle midler. Bak ham sitter kona og klapper. Hans mor har egne arrangementer, og rundt ham er det pent danderte fagforeningsmedlemmer i sine gensere - ingen popmusikk eller Internett-ungdommer.

Alle meningsmålinger peker nå på John F. Kerry som vinner. The Boston Globe ga ham 37 prosent i en meningsmåling i går, mens Dean bare fikk 17 prosent.

De andre kandidatene ble plassert slik: John Edwards 12, Wesley Clark 11 og Joe Lieberman 7.

En annen måling har langt mer optimistiske tall for Dean. Reuters/MSNBC/Zogby gir Kerry 31, Dean 28, Edwards 13, Clark 12 og Lieberman 9.

Stemmes ut

De som mest trolig vil bli stemt ut, er Joe Lieberman, Dennis Kuchinich og Wesley Clark. Sistnevntes strategi ble trolig ødelagt av at den krigsdekorerte Kerry vant så overbevisende i Iowa. Clarks trumfkort, den militære erfaringen, fikk et grunnskudd av det.

Joe Lieberman og Dennis Kuchinich har aldri fått tatt av i valgkampen og vil ha store vanskeligheter med å samle nok penger til å fortsette etter New Hampshire.

I tillegg kommer en kandidat som ikke er med i primærvalget her. Al Sharpton er formelt sett med fortsatt, men blir nok stemt ut i kveld.

De som går videre blir John F. Kerry, John Edwards og Howard Dean. Edwards fortsetter fordi han ser en sørstatsmann og vil teste valgtekket der før han stikker pipa i sekken.

En trøst for alle er det at Bill Clinton ikke vant New Hampshire-valget, men ble president likevel.

FORTSETTER: John Edwards.
FORTSETTER: John F. Kerry.
STEMMES UT?: Joe Lieberman.
STEMMES UT?: Wesley Clark.
STEMMES UT?: Dennis Kuchinich.
EXIT DEAN? Mye står på spill for Howard Dean. Han må klare 2. plass i demokratenes primærvalg i New Hampshire for å være sikker på å fortsette kampen om å bli presidentkandidat. Som nummer tre er spillet trolig over for hans del.