Kjemper for nordlandspilsen

Navn: Knut Edvardsen Alder: 31 Yrke: Øltapper og tillitsvalgt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Folk i Nordland slår ring om nordlandspilsen, men den må ikke være tappet på Ringnes-bryggeri sørpå! Ringnes-herrene står med rett rygg og forklarer rasjonelt og kaldt at det er for dyrt å produsere øl ved bedriftens bryggeri i Bodø. Nå skal flaskene med den kjære nordlandsbåten som etikett komme sørfra.

100 arbeidsplasser går fløyten i Bodø. Men enda verre er de ekte følelsene, knivstikket mot stolt identitet og varm patriotisme. Det har ikke Ringnes-toppene skjønt mye av, for verken handelshøgskolen eller BI har så urasjonelle verdier som pensum.

Hovedtillitsvalgt Knut Edvardsen ved Ringnes-anlegget i Bodø fråder mot ledelsen og gir ikke opp kampen. I helga er han LO-utsending til representantskapsmøtet i Orkla, og der akter han å få Jens P. Heyerdahl i tale.

- Det er for tidlig å gi opp, sier han: - Ringnes tråkker på knallsterke følelser. Vi skal ofres i bedriftens håpløse bestrebelser på å bli like internasjonale som Carlsberg og Cola. De må skjønne at det er noe som heter Norge også utenfor Oslo og Østlandet, buldrer Edvardsen.

Nordlendingene er skjøre når det gjelder sine ikon. En Tromsø-bank svidde fingrene på å prøve å kjøpe opp Nordlandsbanken, nå tar banksjefene fra ishavsbyen helst direkteflyet til Oslo for å slippe de drepende blikk under glasstaket i Bodø.

Ringnes lover at bodøfolk skal få like god nordlandspils sørfra, til og med til billigere pris enn dagens. - Høh, vi drikker heller Mack enn judasøl fra Ringnes, svarer nordlendingene, og alle må vite at det er et bittert offer å be om en Tromsø-øl.

Edvardsen, med 12 års fartstid på bryggeriet i Bodø, mangler ikke argumenter når han ber Heyerdahl ta Ringnes-direktørene i fast nakkegrep. - Siste gang vi leverte eget regnskap til Ringnes, sendte vi 13 millioner direkte til konsernet. Siden har vi ikke fått lov til å ha særskilt regnskap. Alt går rett inn i det store sluket. Vi har aldri gått med underskudd, det er de store anleggene som sliter.

- Ringnes har alltid krevd høyere pris for nordlandspilsen enn annet øl. Nå lover de priskutt, etter at produksjonen flyttes sørover. Det er en kraftig provokasjon. For meg er det ikke noe som heter nordlandspils etter 1. april 2000, slår han fast.

Slaget om nordlandspilsen engasjerer de fleste med hjemstavn nord for Saltfjellet og sør for Mack-land, det ryktes at også avholdsfolk vil komme på banen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer