Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper for Orkla-imperiet

BERGEN (Dagbladet): Mektige Jens P. Heyerdahl (57) kjemper for imperiet det har tatt ham 20 år å bygge. I går gikk han til frontalangrep på dem som måtte ha planer om å slakte Orkla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heyerdahl var i Bergen for å holde den tradisjonsrike Kristofer Lehmkuhl-forelesningen på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Og den 57-årige Orkla-sjefen benyttet anledningen godt. Foran framtidige bedriftsledere og et fulltallig pressekorps gikk han rett i strupen på dem som måtte ønske å rasere Orkla-imperiet, bare for å hente ut en kortsiktig gevinst:

- Jeg vil advare mot den handlekraftige uvitenhet. Den er farlig når den får utfolde seg fritt, sa Heyerdahl.

Hvilket lett kan tolkes dit hen at Heyerdahl vil holde storinvestor og nyvalgt styremedlem Christen Sveaas i øra.

- Spennende Sveaas

Etter foredraget og en lang lunsj på NHH fikk Dagbladet noen minutter med Heyerdahl.

- Det var vel Sveaas du tenkte på da du snakket om handlekraftig uvitenhet?

Heyerdahl gløtter opp:

- Neeeei... Dette er noe vi har ment i mange år. Det har ingenting med enkeltpersoner å gjøre.

- Men du frykter at Sveaas er sugen på å selge virksomhetsområder?

- Jeg synes faktisk det er spennende å få nye fjes inn i styret. For øvrig føler jeg meg trygg på at våre strategiske prosesser ligger fast.

En trygghet Sveaas neppe kan ha bidratt til. Orklas nest største aksjonær akter å henge på Heyerdahl som en klegg, og har allerede varslet at han vil ha en full gjennomgang av Orklas virksomhet. Det er ventet at Sveaas ønsker å selge deler av konsernet, for å hente ut verdiene og rendyrke noen kjerneområder i Orkla.

Styremøte i dag

I dag starter granskingen av Heyerdahls rolle i aksjetransaksjonen, som førte til at multimilliardær Stein Erik «Rimi» Hagen ble nektet å kjøpe aksjer av svenske Skandia. Posten havnet i nederlandske Rabobank, og seinere i Deutsche Bank, selv om Hagen og tobakksarving Johan H. Andresen jr. bød 300 millioner kroner mer.

Det spekuleres på om Heyerdahl styrte aksjeposten på 8,4 prosent i hendene på en vennligsinnet eier, trolig Kjell Inge Røkke. Heyerdahl har i en kort pressemelding benektet at Orkla har hatt noe med salget å gjøre.

- Vi skal undersøke dette, og resultatet blir offentliggjort, har Åge Korsvold (nyvalgt styreformann, red.anm.) forsikret.

Viser det seg at Heyerdahl eller noen i hans sfære har hatt en finger med i spillet, kan Sveaas eller andre komme til å kreve hans avgang også som konsernsjef.

D-DAG: Heyerdahl kom, så og vant forsamlingen på Norges Handelshøyskole i går. Han kan neppe forvente samme mottagelse når det nye Orkla-styret samles i dag.