Mange spår nederlag for den britiske statsministeren Gordon Brown og Labour ved torsdagens valg. Men Brown kaster ikke inn håndkleet og fortsatte valgkampen til siste stund dagen før det hele avgjøres. Her snakker han til studenter og tilhengere ved universitetet i Bradford. Foto: SCANPIX
Mange spår nederlag for den britiske statsministeren Gordon Brown og Labour ved torsdagens valg. Men Brown kaster ikke inn håndkleet og fortsatte valgkampen til siste stund dagen før det hele avgjøres. Her snakker han til studenter og tilhengere ved universitetet i Bradford. Foto: SCANPIXVis mer

Kjemper for sitt politiske liv

Alt står på spill for Gordon Brown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En alvorets mann eller en bølle? Statsminister Gordon Brown kan i hvert fall ikke beskyldes for å flyte på sjarmen i valgkampen.

For mange ble Browns uheldige kommentar inn i en Sky News-mikrofon nylig, der han omtalte en lojal Labour-velger som sneversynt, bare beviset på inntrykket de hadde fra før: Statsministeren er en bøllete sinnatagg og fortjener ikke å beholde makten.

59-åringen innrømmer at han kan bli utålmodig. Hans oppgave i valgkampen har vært å framstå som mer menneskelig, lyttende og ikke minst en alvorets mann - som den eneste rette til å håndtere landets økonomiske problemer.

Lang ventetid

I ti år var Brown finansminister i Tony Blairs regjering. Det lå i kortene, etter en mye omtalt avtale inngått på en London-restaurant i 1994, at han en dag skulle ta over roret. Men ventetiden ble lang for Brown, og først i 2007 fikk han jobben som partileder og statsminister.

Brown er født i Skottland. Faren, som var prest, ga ham hans «moralske kompass», skriver AFP. Han gjorde det godt på skolen og kunne allerede som 16-åring starte universitetsutdannelsen i Edinburgh, der han etter hvert tok en doktorgrad i historie. Posten som studentleder ved universitetet ble springbrettet inn i politikken.

Men det var også i studenttiden han mistet synet på det venstre øyet i en rugbyulykke.

Etter å ha arbeidet som journalist og foreleser ble han valgt inn i Underhuset i 1983. Det var her han traff Tony Blair, og de to innledet et vennskap og samarbeid som skapte en ny epoke i britisk politikk.

Indre opprør

Valgåret 2010 har ikke vært noen fest for Labour-lederen. Det startet med et indre opprør i partiet, der flere kjente Labour-politikere ønsket å erstatte ham før valgdagen.

I februar kom boken til den politiske journalisten Andrew Rawnsley med den illevarslende tittelen «The End of the Party». Der blir Brown beskrevet som en bølle som kan fare opp i ukontrollert sinne og opptrer truende overfor sine medarbeidere.

Folkets dom over ham som landets leder, har heller ikke vært nådig, ifølge meningsmålingene. Statsministeren, som gjerne vil framstå som en solid og saklig politiker, opplevde at hans person ble en sentral del av valgkampen.


(NTB)