Kjemper for sitt politiske liv

På mandag er forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) nødt til å komme opp med en svært god forklaring på klasebombene over Dovrefjell for å overleve som statsråd. Tabbelista er lang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik fredet henne ikke da han fikk muligheten i går. Han ringte umiddelbart til Kristin Krohn Devold for å få en forklaring, da avisa Nationen i går avslørte bruken av klasebomber på norsk jord.

Han utelukker ikke at saken kan få politiske konsekvenser. Uten å nevne Krohn Devolds navn legger han ikke skjul på at han ser meget alvorlig på saken.

- Det viktigste nå er at Forsvarsdepartementet får undersøkt hva som har skjedd. Vi må avvente undersøkelsene der før vi trekker noen konklusjoner, sier Bondevik via sin informasjonssjef Øivind Østang.

Flaggsak

Et internasjonalt forbud mot klasebomber har vært en av regjeringens flaggsaker. 7. oktober i år ble det sluppet to klasebomber over øvingsfeltet på Hjerkinn under en øvelse.

- Når Norge så klart kjemper mot et forbud internasjonalt, er det helt uakseptabelt at det foregår, sier Østang.

- Synes Bondevik saken er pinlig?

- Ja, det er klart han synes.

Bondevik tok opp Norges motstand mot klasebomber da han møtte USAs president George W. Bush i Washington 4. og 5. desember i fjor.

Norges motstand mot klasebomber har også ført til at de norske jagerflyene som for tida deltar i krigen i Afghanistan, ikke har det kontroversielle våpenet i lasten. Norge er av USA innvilget et unntak.

Da forsvarsminister Kristin Krohn Devold i går formiddag fikk muligheten til å legge seg flat for et kritisk Storting, overbeviste hun ikke. Først hevdet hun at Norges motstand mot bruk av klasebomber ikke inneholdt noe forbud mot øvelsesbombing. Samtidig måtte hun presisere at det likevel ville være den logiske konsekvensen av holdningen.

- Mandag må hun erkjenne at det er hun som har ansvaret for det uhørte som er skjedd på Hjerkinn. Hun må legge seg flat. Saken er meget alvorlig fordi det ikke er første gang forsvarsministeren ikke har kontroll over sin organisasjon, sier leder av forsvarskomiteen på Stortinget, Marit Nybakk (Ap).

Hun viser til at forsvarsminister Bjørn Tore Godal i februar i fjor krevde å få seg forelagt alle henvendelser om bruk av kontroversielle våpen.

Pressemelding

I tillegg viser det seg at Forsvarskommando Sør-Norge sendte ut en pressemelding 11. oktober som informerer om bruken av klasebomber på skytefeltet Hjerkinn. Likevel hevder Forsvarsdepartementet at de ikke visste noe.

- Forsvaret har enda en gang stilt Krohn Devold i forlegenhet. Det kan hun ikke tåle særlig lenger. Hun må virkelig vise nå at hun tar den nødvendige styringen, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

PÅ TYNN IS: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) klarte ikke å gi en god forklaring på hvordan det er mulig for Forsvaret å bruke klasebomber på norsk jord så lenge Norge arbeider for å forby bruken av det kontroversielle våpenet internasjonalt.