Kjemper for sjølaksefiske som næring og kystkultur

I Finnmark og Troms kjempes det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sjølaksefiskere i Finnmark og Troms kjemper for å få beholde laksefisket på kysten og i fjordene som tilleggsnæring og en del av kystkulturen.

Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag og Troms Grunneier og Sjølaksefiskarlag (TGSL) uttrykker klar mistillit til de motiver Direktoratet for naturforvaltning (DN) hevder å ha for de strenge reguleringene som i fjor ble satt i verk for å begrense sjølaksefisket.

TGSL hevder i en uttalelse om årets reguleringsforslag fra DN at reguleringene ikke gjennomføres til beste for villaksen, men kun med «den intensjon å fjerne den hevdbundne grunneierretten til å fiske laks i sjøen.»

Begge de to organisasjonene gir klart uttrykk for at de ser på DNs reguleringsforslag som en favorisering av sportsfiskere og turister på bekostning av folk som bor langs kysten og i fjordene i Troms og Finnmark.

Sjøsamisk kultur

Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag oppfatter reguleringene som et angrep både på den sjøsamiske befolkningen og kyst- og fjordfolket i Finnmark.

«Når flesteparten av sjølaksefiskerne fjernes med sterke reguleringer, fjernes en kyst- og fjordkultur og en sjøsamisk kultur og kunnskap som har vært utøvd i generasjoner», heter det i uttalelsen om direktoratets forslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer