Kjemper for synet - advarer mot nyttårsraketter

Svein Ove Falkevik gjorde alt riktig, men 20 års erfaring med fyrverkeri var ikke nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Svein Ove Falkevik kjemper for synet på det høyre øyet, håper han at fyrverkeriulykken i Måløy i går kveld kan bidra til at festfolk bruker sunn fornuft når rakettene går til værs nyttårsaften.

Butikksjefen som demonstrerte fyrverkeri for fjerde året på rad på kaia i Måløy, husker ikke så mye av det som skjedde. Han skulle fyre opp et rakettbatteri med publikum på betryggende avstand.

Selv hadde han vernebriller etter forskriftene. En bit av fyrverkeriet smalt rett i hånden og ansiktet på butikksjefen, som har gått alle kurs forskriftene krever.

- Jeg fikk positive rapporter fra legene i dag om synet. Men trykket var så kraftig at jeg skal til undersøkelse for et mulig brudd i et bein rundt øyet. Jeg oppfordrer folk til å ta nyttårsfyrverkeriet på alvor, sier Falkevik til Dagbladet.no fra sykehussenga i Førde.

Brannmester Helge Hjelle i Måløy har allerede sendt en rapport om ulykken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Trekker tilbake

Forretningen i Måløy har trukket tilbake rakettbatteriet av merket Heavy White. Det er godkjent av DSB.

- Falkevik har tyve års erfaring med fyrverkeri, og han har alltid fulgt reglene til punkt og prikke i sin. Her må det trolig ha vært en fabrikasjonsfeil, men ulykken er uansett en advarsel om hvilke farlige krefter som gammel og ung omgir seg med i nyttårsfeiringen, påpeker brannsjefen.

 FORSTÅ ALVORET:  Mens butikksjef og fyrverkerikyndig Svein Ove Falkevik kjemper for synet på sykehuset i Førde, minenr han publikum om alvoret med fyrverkeri nyttårsaften. Foto: Alf Vidar Snæland.
FORSTÅ ALVORET: Mens butikksjef og fyrverkerikyndig Svein Ove Falkevik kjemper for synet på sykehuset i Førde, minenr han publikum om alvoret med fyrverkeri nyttårsaften. Foto: Alf Vidar Snæland. Vis mer

Det regnet kraftig i Måløy. Butikksjefen tente på reservelunten til rakettbatteriet fordi hovedlunten var våt. Så smalt det umiddelbart.

En kilo krutt

Avdelingsdirektør Torill Tandberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap synes også ulykken i Måløy er en kraftig vekker før nyttårsfeiringen.

- Husk at det er opptil en kilo krutt i de største batteriene. Det er livsviktig, bokstavlig talt, at publikum leser bruksanvisningen på forhånd og forbereder utskytingene. Til flere av de godkjente fyrverkeriene er det 25 meter sikkerhetsavstand, sier Tandberg til Dagbladet.no.

700.000 briller

Hun er godt fornøyd med bransjens initiativ foran dette årsskiftet til å dele ut en gratis beskyttelsesbrille pr. handel. Ellers koster brillene 10 kroner paret, og bransjen har anskaffet 700.000 av dem. De ebskytter i det minste øynene mot ildsprut og gnister.

Den aller største advarselen før den store rakettkvelden retter Direktoratet mot fyrverkeri som tilsynelatende slukner og ikke går i været ved første tenning av lunten.

- For all del - gå ikke bort for å prøve å tenne på nytt. Det kan ligge gnister der som ulmer, og dermed smeller det uten varsel. Det eneste rette er å helle vann over holde seg unna og ikke flytte på slike raketter før det har gått en halvtime, varsler avdelingsdirektøren.

Kjemper for synet - advarer mot nyttårsraketter
GRATIS: Fyrverkeribransjen regner å dele ut 700.000 slike beskyttelsesbriller før nyhetsrakettene går i året. Hver fyrverkerikunde får et par brilelr gratis pr. handel - ellers er prisen 10 kroner.