Kjemper for troverdighet

STAVANGER (Dagbladet): Kripos-førstebetjent Stian Elle slo i går tilbake mot påstandene om at han bløffet fetteren om politiets bevismateriale. Han benektet også at han fikk tidsfrist fra etterforskingsledelsen for å få en tilståelse i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppslag i media om press, manipulering og bløff om beviser hadde tydeligvis gjort inntrykk på den erfarne etterforskeren, som nå slåss i retten for sin egen troverdighet. I morgen skal han for tredje dag på rad forklare seg om dagboksnotatene og avhørene med fetteren.

Knekke bein

Det mest oppsiktsvekkende som ble lest opp fra dagboka i retten i går, var en ordveksling mellom fetteren og Stian Elle fra avhørsrommet. Fetteren sa at han trengte hjelp til å huske, han måtte skremmes.

«Jeg sier vi ikke kan brekke ben eller armer (selv om det snart er det eneste som gjenstår),» svarte Elle ifølge dagboksnotatene.
Likevel benekter han å ha presset fetteren.

Etter en samtale med etterforskingsleder Ståle Finsal, skrev Elle «Bløff NN» (navnet på tiltalte) i dagboka si. Forsvarerne mener dette kan bety at Elle fikk beskjed om å bløffe fetteren om hva slags beviser politiet hadde. Dette benektet Elle i retten.

- Tiltalte hadde bløffet meg. Jeg håper retten forstår dette, det er ikke slik som media har framstilt det, sa førstebetjenten.

Benektet tidsfrist

I dagbøkene skriver Elle også at han fikk en tidsfrist fra Ståle Finsal for å få en tilståelse, hvis ikke ville Finsal selv overta avhørsrollen. I dagboka til kollega Lars Grindheim kommer det fram at Finsal etterpå lurte på om han hadde presset Stian Elle for hardt. Likevel benektet Elle at han ble presset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Finsal hadde en annen oppfatning av avhørssituasjonen enn meg. Han er mer pågående i avhør, mens jeg tar tida til hjelp. Jeg følte at ting nærmet seg, men Finsal var ikke enig. Finsal sa at jeg måtte begynne å skrive formelle avhør. Men han ga meg aldri noen tidsfrist for å få en tilståelse. Da ville jeg bedt meg fritatt, sa Elle.

Elskende par

Etter et møte med etterforskingsleder Ståle Finsal har Elle notert følgende i boka si:

«Par som kliner i bil med lysene av. Du så de ikke, men så de deg?»

Det finnes ingen opplysninger i etterforskingsmaterialet om et slikt par.
Lars Grindheim har i sin dagbok skrevet at etterforskerne diskuterte å sette en søppeldunk inn på avhørsrommet, og gi den tiltaltes navn, og be fetteren om å vurdere sin egen sak som et medlem av juryen.

Fetteren ble også bedt om å skrive filmmanus om hva han trodde hadde skjedd, og fikk hele tiden lister med momenter som han skulle tenke på og skrive om på cella.

Etter 14 dager i avhørsrommet med Stian Elle tilsto fetteren til slutt drapet.

MARATON: Kripos- førstebetjent Stian Elles forklaring for Gulating lagmannsrett vil strekke seg over tre dager. I morgen skal han grilles av forsvarerne. Her samler Elle tankene på røykerommet i en pause.