Kjemper for troverdighet

STAVANGER (Dagbladet): Kripos-førstebetjent Stian Elle slo i går tilbake mot påstandene om at han bløffet fetteren om politiets bevismateriale. Han benektet også at han fikk tidsfrist fra etterforskingsledelsen for å få en tilståelse i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oppslag i media om press, manipulering og bløff om beviser hadde tydeligvis gjort inntrykk på den erfarne etterforskeren, som nå slåss i retten for sin egen troverdighet. I morgen skal han for tredje dag på rad forklare seg om dagboksnotatene og avhørene med fetteren.

Knekke bein

Det mest oppsiktsvekkende som ble lest opp fra dagboka i retten i går, var en ordveksling mellom fetteren og Stian Elle fra avhørsrommet. Fetteren sa at han trengte hjelp til å huske, han måtte skremmes.

«Jeg sier vi ikke kan brekke ben eller armer (selv om det snart er det eneste som gjenstår),» svarte Elle ifølge dagboksnotatene.
Likevel benekter han å ha presset fetteren.

Etter en samtale med etterforskingsleder Ståle Finsal, skrev Elle «Bløff NN» (navnet på tiltalte) i dagboka si. Forsvarerne mener dette kan bety at Elle fikk beskjed om å bløffe fetteren om hva slags beviser politiet hadde. Dette benektet Elle i retten.

- Tiltalte hadde bløffet meg. Jeg håper retten forstår dette, det er ikke slik som media har framstilt det, sa førstebetjenten.

Benektet tidsfrist

I dagbøkene skriver Elle også at han fikk en tidsfrist fra Ståle Finsal for å få en tilståelse, hvis ikke ville Finsal selv overta avhørsrollen. I dagboka til kollega Lars Grindheim kommer det fram at Finsal etterpå lurte på om han hadde presset Stian Elle for hardt. Likevel benektet Elle at han ble presset.

- Finsal hadde en annen oppfatning av avhørssituasjonen enn meg. Han er mer pågående i avhør, mens jeg tar tida til hjelp. Jeg følte at ting nærmet seg, men Finsal var ikke enig. Finsal sa at jeg måtte begynne å skrive formelle avhør. Men han ga meg aldri noen tidsfrist for å få en tilståelse. Da ville jeg bedt meg fritatt, sa Elle.

Elskende par

Etter et møte med etterforskingsleder Ståle Finsal har Elle notert følgende i boka si:

«Par som kliner i bil med lysene av. Du så de ikke, men så de deg?»

Det finnes ingen opplysninger i etterforskingsmaterialet om et slikt par.
Lars Grindheim har i sin dagbok skrevet at etterforskerne diskuterte å sette en søppeldunk inn på avhørsrommet, og gi den tiltaltes navn, og be fetteren om å vurdere sin egen sak som et medlem av juryen.

Fetteren ble også bedt om å skrive filmmanus om hva han trodde hadde skjedd, og fikk hele tiden lister med momenter som han skulle tenke på og skrive om på cella.

Etter 14 dager i avhørsrommet med Stian Elle tilsto fetteren til slutt drapet.

MARATON: Kripos- førstebetjent Stian Elles forklaring for Gulating lagmannsrett vil strekke seg over tre dager. I morgen skal han grilles av forsvarerne. Her samler Elle tankene på røykerommet i en pause.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer