Forteller åpent om misbruk:

Kjemper for voldtektsofre

Det tok han 26 år å tørre snakke om sine traumer. Nå lever han av å hjelpe andre i samme båt.

UTRYGG BARNDOM: Da Jon ble flytt til fosterhjem som sjuåring, ventet en lang og utrygg periode. Foto: Privat/Twitter.
UTRYGG BARNDOM: Da Jon ble flytt til fosterhjem som sjuåring, ventet en lang og utrygg periode. Foto: Privat/Twitter. Vis mer
Publisert

Da Jon er sju år, havner faren i fengsel.

Jons mor får sammenbrudd som følge av fengslingen, og må legges inn på psykiatrisk.

Den lille gutten blir raskt satt i fosterhjem hos en familie som skal ivareta han når ingen andre kan.

Men i det nye hjemmet går alt imot sin hensikt.

Det som skulle være trygt, viste seg å bli et helvete uten like for Jon Needham.

«Til mitt trygge sted»

I rundt ett år, fra han er sju til åtte, blir Jon voldtatt regelmessig av en eldre person i fosterhjemmet sitt. Det forteller han i et intervju med The Guardian. Misbruket skal ha skjedd nesten ukentlig, og det var en eldre gutt som sto bak.

Videre forteller han at voldtektsmannen hadde bakgrunn fra militæret, og at han ved flere anledninger braste inn på Jons rom med både gassmaske og kniv. Jon forteller at han fortsatt har mareritt om dette.

TRAUMER: Jon forteller om en traumatisk oppvekst. Foto: Privat/Twitter.
TRAUMER: Jon forteller om en traumatisk oppvekst. Foto: Privat/Twitter. Vis mer

Det traumatiske året fra barndommen har gitt Jon store problemer gjennom hele livet.

Han forteller at han titt og ofte blir kalt «pokerfjes», fordi han har en tendens til å få steinansikt og stenge alle følelser ute.

Det startet som en forsvarsmekanisme, men har i seinere tid blitt brukt som en fordel i blant annet jobbsituasjoner, forteller Jon:

- Jeg har mitt eget lille trygge sted hvor ingen kan skade eller såre meg. Der stenger jeg meg selv inne, og følelsene ute, kommenterer han.

«Fanger» voldtektsmenn

I dag er Jon utdannet politi, og er med på å holde Londons gater trygge. Der har han jobbet siden 2009. Det var først da han selv ble politi at han turte å anmelde overgriperen sin.

Til tross for at Jon gravde i traumene sine og blottla hele historien han hadde undertrykket i årevis, ble saken hans henlagt grunnet manglende bevis. Det ble et slag i trynet for Jon.

Å henlegge voldtektssager er beklagelig nok ikke så uvanlig. I 2020 ble to av tre henlagt i Norge, ifølge tall fra SSB. 1287 av sakene ble henlagt grunnet manglende bevis.

Å anmelde overgrep kan være en stor fysisk og psykisk påkjennelse for ofrene. Da er det ekstra tungt om man ikke føler at man blir hørt.

Jon sier til The Guardian at han fikk panikkanfall etter henleggelsen. Han gikk også inn i en depressiv periode etter å ha revet opp gamle sår.

I tre måneder var han som lenket til senga og klarte knapt å forlate huset.

- Heldigvis fikk jeg etter hvert psykologisk hjelp, og kom meg omsider på beina igjen, sier han til avisa.

POLITI: Jon er i dag politi. Han jobber blant annet med voldtektsofre. Foto: Privat/Twitter.
POLITI: Jon er i dag politi. Han jobber blant annet med voldtektsofre. Foto: Privat/Twitter. Vis mer

Fremmer ofre

Jon jobber nå i en seksjon for alvorlige og organiserte kriminelle. Han fanger voldtektsmenn og jobber i tillegg med å tilrettelegge bedre for overgrepsofre.

I juli i år tilbrakte han 24 timer innelåst på ei celle for å samle inn penger til veldedighetsorganisasjonen Survivors Trust. Med den organisasjonen i ryggen, skal han etablere en overgrepsoffer-ambassadør for alle styrker i Storbritannia. Han ønsker å gi ofre og overlevende en sann stemme.

- Med offer-ambassadører reisende rundt til alle våre 43 styrker i England og Wales, kan vi gi viktig innsikt til alle som jobber med seksuelle overgrep. Det er helt essensielt, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer