Kjemper mot Allahs krigere

Boris Jeltsin ruster seg til kamp mot muslimske opprørere i Kaukasus. Det kan være en av hovedårsakene til at han sparket statsminister Sergej Stepasjin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske soldater kjemper nå mot om lag 2000 muslimske fundamentalister i fjellområdet Bothlik i det vestlige Dagestan, nær grensa til Tsjetsjenia. Muslimene har tatt kontroll over fem landsbyer, der de har innsatt en provisorisk «regjering».

Unntakstilstand?

Enkelte spekulasjoner i Moskva går ut på at Jeltsin vil innføre unntakstilstand i Dagestan. Dermed kan han få utsatt det russiske parlamentsvalget som etter planen skal gjennomføres i desember. Moskvas mareritt er at muslimske fundamentalister skal gjøre det samme i Dagestan som de klarte i Tsjetsjenia, å etablere en republikk utenfor Russlands kontroll. Noe slikt vil blant annet føre til at russerne mister kontrollen over oljerørledningene til Kaspihavet.

Putin tøffere?

Avsatte statsminister Stepasjin lovte økt russisk innsats, men ikke full krig da han besøkte Dagestan i helga. Spørsmålet nå er hvor langt Jeltins nyinnsatte statsminister Vladimir Putin vil gå. Putin er regnet for å være tøffere enn sin forgjenger.